Ga naar de inhoud
donderdag 3 november, 2022

Dé 6 literaire cafés van Groningen

Groningen heeft een aantal leuke cafés waar je jezelf op poëzie en literatuur kunt trakteren. Dus wil je naast je drankje ook een gedicht? Dan zijn dit de plekken waar je moet zijn!

Literair café de Graanrepubliek
Gedempte Kattendiep 11

In literair café De Graanrepubliek kun je sowieso terecht voor een drankje maar ook voor activiteiten met een cultureel, kritisch, sociaal en literair karakter. Het café noemt zich dan ook expliciet een literair café. Waarom deze keuze, vroegen we hen. Max de Witte: “In de meeste cafés is het niet gewenst om uitgebreid te gaan zitten lezen. Omdat wij met onze etalage en uitstraling juist het tegenovergestelde durven uit te nodigen, hebben we een hele sterke inclusiviteit weten neer te zetten. Deze gaat verder dan alleen een boekje lezen. Iedereen is hier welkom en dat compliment komt steeds maar weer terug. Ongeacht opleidingsniveau, ras, geslacht, oriëntatie, nationaliteit, politieke achtergrond, of je alleen komt of met een groepje. Dit was ons niet gelukt zonder de boeken. In een tijd van verharding en vervreemding is een literair café misschien wel een tijdloze ruimte van begrip en wederzijds respect.”

De Graanrepubliek heeft twee etages. Op de eerste verdieping vind je behalve een plek om te zitten heel veel boeken. Beneden is er een leestafel plus een verzameling spellen. Je kunt de agenda op de website checken. Daarop vind je bijvoorbeeld het Yoda schrijverscollectief dat maandelijks samenkomt en door middel van sparsessies elkaar feedback geeft op het gemaakte werk. Ook wordt er op deze avonden werk voorgedragen. Je kunt altijd aanschuiven. Studievereniging Zaza en Flanor strijken er regelmatig neer, maar ook andere literatuur minnende groepen.

Proeflokaal Hooghoudt
Gedempte Zuiderdiep 61

Sinds Natte neuzen regelmatig in Proeflokaal Hooghoudt neerstrijkt mag je ze ook best als literair café beschouwen. Waarom kozen de Natte Neuzen initiatiefnemers eigenlijk voor dit café? “We kennen Proeflokaal Hooghoudt via Richard Nobbe, die daar werkt en er ook een keer een poëzieavond organiseerde. Toen we onze eerste avond daar hielden, wisten we zeker dat dit de plek is: een gezellige en knusse plek voor poëzie”, aldus Olivier van Eijk, een van de presentatoren.

Van Eijk legt ook uit waarom ze met Natte Neuzen zijn gestart. “We wilden heel graag een nieuwe poëzieavond beginnen die veelzijdig is en open staat voor elk soort dichter en artiest. Ook wilden we een poëzieavond die toegankelijk en makkelijk te bereiken is, zodat iedereen die wellicht interesse in poëzie heeft ervan kan genieten. Door de avond te houden in een bar zoals Hooghoudt is de drempel om een keer binnen te stappen laag.”

Hij voegt eraan toe dat ze elke keer iets bijzonders willen doen. “We nodigen muzikanten uit van het conservatorium, bijvoorbeeld met een cello of een marimba (een soort xylofoon) om te komen spelen. Daarnaast zijn we nu aan het experimenteren met het toevoegen van andere literaire vormen aan de avond, zoals korte verhalen, comedy en filosofie. Zo blijft het telkens spannend!”

Wil je op de hoogte blijven? Volg Natte Neuzen dan op Facebook via @natteneuzenpoezie of Instagram via @natte.neuzen. (Foto’s: Denis Ghisalberti)

De kroeg van Klaas
Oosterweg 26

Elke maand treden dichters van De Dichtclub op in de Kroeg van Klaas. De dichtclub bestaat al sinds 2003 en heeft dus al een aardige geschiedenis. Renée Luth vertelt daarover: “De Dichtclub was vroeger in café Marleen. Marleen Vermooten, haar inmiddels overleden partner Jan Strikwerda en de inmiddels overleden Karel Ten Haaf hebben de club in 2003 opgericht. Ik zit er sinds het 2e of 3e jaar bij. Toen Jan overleed heeft Marleen helaas café Marleen moeten sluiten en vertrok ze naar de Kroeg van Klaas. De Dichtclub is haar toen natuurlijk achterna gegaan en heeft daar dankzij Marleen een nieuw thuis gevonden.”

Bestaansrecht heeft de club na al die jaren zeker. “De dichtclub is een vaste groep dichters waar je voor uitgenodigd moet worden. We hebben echter ook elke maand ruimte voor een gastoptreden. De manier om gevorderde en beginnende collega’s op vrij regelmatige basis te zien en te horen. Waardoor we een beetje verbinding met elkaar en elkaars werk houden. Dat is denk ik heel goed voor de cohesie binnen het Groningse literaire klimaat,” aldus Luth. “De club bestaat uit dichters die beroepsmatig veel met poëzie bezig zijn of dat ambiëren. Daarnaast bieden we plek voor beginnend talent en bijvoorbeeld de RUG-huisdichter om teksten uit te proberen op een podium en een weg te vinden binnen de literaire wereld. Er is bovendien een leuk gevarieerd en vrij trouw publiek. Waaronder Anton Scheepstra van uitgeverij Passage. Dus het zou zo maar kunnen dat je via dit podium je weg naar een publicatie vindt, (zoals ik) en / of naar het stadsdichterschap (zoals ik). Veel (ex)leden van de dichtclub zijn stadsdichter geweest. Myron Hamming, de huidige stadsdichter is trouwens ook lid.”

Naast een platform voor gevestigde namen (Renee Luth, Myron Hamming, Lilian Zielstra) is de Dichtclub dus ook een proeftuin voor de nieuwe lichting Groninger dichters waaronder veel deelnemers van NOORDWOORDs Talentprogramma. Ieder jaar geeft de club ter gelegenheid van Gedichtendag een gezamenlijke bundel uit.

De Kroeg van Klaas biedt elke eerste woensdag van de maand het podium aan de poëzie.  Ze starten dan om 20:30 uur.

Café De Wolthoorn
Turftorenstraat 6

Na een oproep op twitter voor tips over leuke literaire cafés noemde iemand De Wolthoorn met de toevoeging “waar iedereen altijd na een lezing of iets dergelijks blijkt rond te hangen”.

Inderdaad is dat zo en hoe zou dat toch komen? Komt het door het gedicht van Driek van Wissen dat op de deur staat? Is het omdat, zoals de website vermeldt, het een ‘authentiek bruin café met klassiek biljart en schilder- en dichtkunst rondom’ is? Of wellicht is het toeval. Hoe dan ook, ben je naar iets literairs geweest, dan is De Wolthoorn de plek om na te borrelen!

De kapel van de ORKZ 
Emmastraat 15

De kapel van de ORKZ is dan wel geen café, maar wel een literaire hotspot en je kunt er ook een drankje bestellen. ORKZ staat voor het Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis. Het is een woon- en werkpand met ongeveer 250 bewoners. Ooit het grootste kraakpand van Nederland en nu biedt het woonruimtes, ateliers, werkplaatsen en oefenruimtes. Ook zijn er in het ORKZ een bioscoop, een kroeg, een concertzaal en een expositieruimte gevestigd.

ORKZ Theater de Kapel is een volledig uitgeruste theaterzaal waar momenteel voornamelijk muziekvoorstellingen worden gegeven maar elke laatste vrijdag van de maand is er een avond vol poëzie onder de naam Poëzie Met. Op hun Facebookpagina stellen ze zelf dat ze hét meest literair verantwoorde begin van het weekend zijn. “Elke laatste vrijdag van de maand poëzie en muziek uit alle hoeken van het land.”

Sociëteit De Harmonie
Kreupelstraat 10

Sociëteit de Harmonie is ook nog het noemen waard, ook al zijn zij net als de kapel van ORKZ geen echt café. Ze organiseren vaak literaire lezingen en boekpresentaties, vaak in samenwerking met Boekhandel Godert Walter. De meeste van dit soort avonden zijn openbaar. De agenda vind je op hun website.

Je kunt er ook je leesvoer halen. Bij de ingang van Sociëteit De Harmonie staat een boekenkast waarin leden boeken achterlaten. Anderen kiezen hier boeken van hun gading uit en nemen het mee. Een leuke uitwisseling, een soort mini-bieb, maar dan anders.


Meer tips?

Hebben we een literaire hotspot gemist? Mail deze dan naar de redactie, dan voegen we deze toe aan de lijst!

Dé 6 literaire cafés van Groningen