Ga naar de inhoud
maandag 12 juni, 2023

C. Buddingh’-prijs voor Alara Adilow

Alara Adilow ontving op 11 juni de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut op Poetry International. Voordat Adilow debuteerde met Mythen en stoplichten maakte ze deel uit van het poëzietalententraject van NOORDWOORD. De jury noemde de bundel “een fabelachtig debuut, waar in elk gedicht prachtige regels te lezen zijn: een bundel die herlezing vraagt.”

Adilow bracht een deel van haar jeugd in Groningen door en volgde later cursussen bij NOORDWOORD en Noordstaat. Ze publiceerde gedichten in De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Verleden jaar trad ze op tijdens Dichters in de Prinsentuin en deed mee aan ons programma Building a bridge.

De Buddingh’-prijs wordt sinds 1988 uitgereikt op het festival in Rotterdam. Eerdere winnaars waren onder andere Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer, Jane Leusink, Ellen Deckwitz en Radna Fabias. Dit jaar waren er 26 bundels ingezonden voor de prijs die bestaat uit €1500,-

De jury bestaande uit Sasja Janssen, Janita Monna en Seckou Ouologuem schreef over Mythen en stoplichten: “Adilow trekt alle taalregisters open. Juist via het groteske, grove, lyrische, juist via mythen, bijgeloof, religie, maar ook via beelden uit haar jeugd kan ze zich verhouden tot haar queerness, de worsteling met haar transitie, de breuk met haar moeder, verlangens, seksuele fantasieën en drugs, zonder ook maar een moment navelstaarderig te worden.”

Andere genomineerden waren Laura Broekhuysen, Babeth Fonchie Fotchind en Astrid Haerens.

Foto: Alara Adilow | Bob Bronshoff

C. Buddingh’-prijs voor Alara Adilow