Ga naar de inhoud
donderdag 29 september, 2022

Brandstof voor Gronings Vuur

Op zoek naar vonkende verhalen

Deze maand vertrekt Gronings Vuur voor een reis van vijf jaar door de provincie Groningen. In alle gemeenten wordt met de verhalen die lokaal leven een theatrale productie gemaakt. 30 September werd kennisgemaakt met de bewoners van de Gemeente Westerwolde. 21 oktober wordt Ter Apel aangedaan met Kampvuur in het Spiekerhûs. NOORDWOORD werkt op het onderdeel literatuur mee aan Gronings Vuur en begeleidt waar dat nodig is.

Dichter Renée Luth werkt in het kernteam als adviseur en begeleidt de schrijvers die het gebied ingaan om bewoners te interviewen. Vanuit het talentprogramma van NOORDWOORD zijn drie jonge schrijvers betrokken bij Gronings Vuur: Lilian Zielstra, Renske Marike van Dijk en Meinte Dirksen.  De Groninger schrijvers Aly Freije en Fieke Gosselaar doen ook mee aan het project.

Meinte Dirksen kijkt er erg naar uit om op pad te gaan. “Een interessant project om persoonlijke verhalen te vertellen van mensen in de regio! Het is een eer om aan de keukentafel plaats te mogen nemen en ik ben razend benieuwd welke vonkende verhalen ik mag gaan vertalen tot literatuur.”

Op de avond in het Spiekerhûs wordt er verteld over het verleden van de streek, een duik genomen in het water en de staat van het bos besproken. Op het programma staat tevens een verhaal en een lied van cabaretier Freek Lagerweij en spoken word door Karlijn Benthem. Het programma begint om 20.00 uur en is om 22.00 uur afgelopen. Het Spiekerhûs is te vinden aan de Sellingerstraat 45, Ter Apel. Aanmelden kan via de website van Gronings Vuur.

Brandstof voor Gronings Vuur