Ga naar de inhoud
donderdag 10 november, 2022

Boekenbon Literatuurprijs voor Anjet Daanje

De Groningse schrijver Anjet Daanje heeft vanavond de Boekenbon Literatuurprijs in ontvangst genomen voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris. De auteur was samen met vier andere schrijvers, waaronder Auke Hulst, genomineerd voor de prijs van €50.000,-. Juryvoorzitter Guy Verhofstadt sprak lovend over de “literaire tour de force” die Daanje heeft geschreven.

Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. Het lied van ooievaar en dromedaris borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.

Daanje publiceerde meerdere romans bij verscheidene uitgevers. Sinds jl. (2016) verschijnt haar werk bij Uitgeverij Passage. Voor haar vorige roman De herinnerde soldaat (2019) won ze de F. Bordewijkprijs 2020 en de prijs voor het Beste Groninger Boek 2020. Juist vandaag kwam de vijfde druk van Het lied van ooievaar en dromedaris uit.

Foto Anjet Daanje | Henk Veenstra

Boekenbon Literatuurprijs voor Anjet Daanje