Ga naar de inhoud
donderdag 29 september, 2022

Auke Hulst en Anjet Daanje genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022

Op 29 september heeft de jury de Shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 bekendgemaakt. Dit gebeurde in het NPO Radio 1 programma Villa VdB. Op de shortlist staan Het lied van ooievaar en dromedaris van de uit Groningen afkomstige Anjet Daanje en De Mitsukoshi Trootstbaby Company van Auke Hulst. Het laatste boek won dit jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek.

Shortlist

  • Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage)
  • Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos)
  • Carmien Michels – Vaders die rouwen (Querido)
  • Donald Niedekker – Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost (Koppernik)
  • Niña Weijers – Zelf doen (Atlas Contact)

Juryvoorzitter Guy Verhofstadt over de Shortlist

De jury, dit jaar onder leiding van Guy Verhofstadt, begon met een recordaantal van 565 ingezonden titels. Verhofstadt: ‘Op de Longlist mogen vijftien titels prijken en op de Shortlist slechts vijf. Dat was in dit rijke literaire jaar een zware opgave voor de jury. Na uitgebreide beraadslagingen koos de jury voor vijf gedurfde werken. Alle vijf vertellen ze overtuigende verhalen, maar ze doen meer: elk werk overstijgt op een bepaalde manier grenzen, bevraagt wat literatuur vermag en legt met schijnbaar gemak diepere lagen bloot.’

De winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 wordt op 10 november bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

Foto: Peter Vroeg en Auke Hulst (rechts) op de prijsuitreiking van Het Beste Groninger Boek 2022 | Henk Veenstra

Auke Hulst en Anjet Daanje genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022