Ga naar de inhoud
donderdag 16 juni, 2022

Achttien steden herschrijven samen James Joyces Ulysses

Noorderlicht Nederlandse partner

18 steden in Europa herschrijven samen James Joyces Ulysses. Dankzij 1.78 miljoen euro subsidie van Creative Europe voor een cultureel project van 33 maanden, kunnen 18 Europese steden onder leiding van Brave New World Producties in Leeuwarden aan de slag met een nieuwe artistieke vertaling en verbeelding van James Joyces Ulysses. Noorderlicht, platform voor hedendaagse waarneming, is de Nederlandse partner in dit ambitieuze project.

Noorderlicht

Noorderlicht zal zich richten op hoofdstuk 13 uit dit klassieke Europese meesterwerk, waarin het thema gender centraal staat. Het platform zal een Nederlandse schrijver opdracht geven om dit hoofdstuk te herschrijven naar een hedendaagse setting. Noorderlicht zal ook samenwerken met twee jonge kunstenaars die het hoofdstuk zullen verbeelden vanuit hun eigen artistieke visie.

Bloomsday

In 2022 is het honderd jaar geleden dat Ulysses van James Joyce verscheen. Op Bloomsday (16 juni), de datum waarop Joyce zijn grote, epische roman begon, werd bekendgemaakt dat het Fund Creative Europe van de Europese Commissie een van zijn belangrijkste subsidies voor 2022 heeft toegekend aan een zeer ambitieus nieuw maatschappelijk en cultureel project – ULYSSES: A European Odyssey (UEO) – dat 18 steden in heel Europa verenigt, van Vilnius tot Lissabon, van San Sebastian tot Oulu, van Dublin tot Boedapest en van Athene tot Groningen.

James Joyce schreef zijn roman toen hij in Triëst en Zürich woonde, tijdens de beroering van de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griepepidemie. Hij voltooide het boek in Parijs in 1922, hetzelfde jaar als waarin het gepubliceerd werd. De roman speelt zich af in de stad waar Joyce geboren en opgegroeid is, Dublin, terwijl de laatste drie woorden in het gepubliceerde boek de drie steden zijn waar hij als volwassene woonde (Triëst, Zürich, Parijs) – vandaar het op steden geïnspireerde formaat voor ULYSSES: A European Odyssey.

Het project zal in elk van de achttien steden in chronologische volgorde van de achttien hoofdstukken van de roman plaatsvinden, met een start in Athene eind september 2022, onmiddellijk gevolgd door Boedapest, Marseille, Triëst en Vilnius in het najaar van 2022. In 2023 zullen initiatieven plaatsvinden in Parijs, Berlijn, Kopenhagen, San Sebastian, Cluj, Istanbul, Zürich, Groningen, Eleusis en Oulu. Het project zal zijn reis in juni 2024 afronden in Lissabon, Dublin en Derry-Londonderry.

Achttien steden herschrijven samen James Joyces Ulysses