Ga naar de inhoud
woensdag 27 juli, 2022

51 nieuwe gedichten toegevoegd aan de VERS app

NOORDWOORD bouwt sinds 2020 aan een digitaal poëzienetwerk gekoppeld aan de fietsknooppunten van de provincie Groningen. Ter gelegenheid van de 25e editie van het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin zijn er onlangs 51 nieuwe gedichten toegevoegd. De nieuwe gedichten zijn gekoppeld aan fietsknooppunten verspreid door de hele provincie maar met een extra focus rond Stadskanaal en Nieuweschans.

Er zijn inmiddels bij ruim 350 fietsknooppunten gedichten te beluisteren. De nieuw toegevoegde gedichten zijn van veelbelovende talenten die NOORDWOORD elk jaar selecteert om op te treden op het festival maar ook van een deel van de professionals die optraden.

Deze gedichten zijn te beluisteren via een speciale app met de naam VERS app. Als je deze op je telefoon hebt geïnstalleerd dan kun je bij meer dan 350 fietsknooppunten een gedicht beluisteren. Soms past het gedicht perfect bij de omgeving waardoor omgeving en gedicht elkaar versterken. Soms botst het gedicht juist met de plek waar je staat, waardoor je op een andere manier gaat kijken.

De VERS app is in 2020 in het leven geroepen als Corona-alternatief voor het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. Deze editie kon door de toenmalige lockdown niet doorgaan. Door gedichten aan fietsknooppunten te koppelen konden mensen op een veilige manier toch van poëzie genieten. Maar ook zonder Corona is het leuk om op deze manier gedichten te ontdekken. Vandaar dat NOORDWOORD sindsdien elk jaar weer nieuwe gedichten toevoegt.

Noordwoord werkt voor dit project samen met de Stichting Interactive Culture Foundation (makers van de VERS-app), Routebureau Groningen, Stichting Leesbaar Laagland en het Poëziepaleis.

De app VERS is te downloaden in de Google Play Store en de Apple App Store. Instructies voor het downloaden, installeren en gebruiken van de app zijn te vinden op de poëzieknooppuntenpagina. Ook vind je daar een paar leuke routes samengesteld door NOORDWOORD-medewerkers.

51 nieuwe gedichten toegevoegd aan de VERS app