Ga naar de inhoud

LetterenStipendium
Fotograaf: Reyer Boxem

LetterenStipendium

INZENDING 2025

NOORDWOORD geeft samen met de Gemeente Groningen de literaire sector een impuls met een LetterenStipendium. Beginnende schrijvers kunnen zich voor 1 december 2024 aanmelden om kans te maken op een bedrag van 7000 euro voor een literair project plus daarnaast 3000 euro persoonlijk ontwikkelings- en begeleidingsbudget.

Een onafhankelijke commissie zal uit de ingezonden projectplannen de twee meest veelbelovende kiezen. Februari 2025 wordt tijdens literatuurfestival Het Grote Gebeuren bekend gemaakt wie de LetterenStipendia ontvangen.

Voor het inzenden van je plan gebruik je het deelnameformulier. De voorwaarden voor deelname vind je hieronder.

LetterenStipendium
Fotograaf: Reyer Boxem

Voorwaarden

Aan de literaire uitingsvorm zijn geen voorwaarden gebonden. Literatuur is verbeelding die wordt opgeroepen door middel van taal en die verbeelding kan op vele manieren tot stand komen. Dat kan in een boek of via een presentatie, maar evengoed in een theatertekst, een enkele zin zomaar op straat, een libretto, een verfilming, een literaire podcastreeks, een interactieve wandeling, of een ander medium.

LetterenStipendium
Fotograaf: Reyer Boxem

De artistieke vorm van het werk is dus vrij, maar als maker moet je wel aan een aantal criteria voldoen.

  • Je woont in de gemeente Groningen
  • Je bent bent niet ouder dan 35 jaar
  • Je kunt laten zien dat jij je literaire ambities serieus neemt, bijvoorbeeld via publicaties, optredens, referenties of certificaten en diploma’s
  • Je kunt recent literair werk laten zien dat al voldoende kwaliteit of potentie heeft
  • Je laat met je plan zien dat je hebt nagedacht over inhoud en maakproces
  • Je laat in de begroting zien dat je hebt nagedacht over je eigen rol als schrijver
  • Je plan leidt naar een eindproduct
  • Je eindproduct is een nieuwe eigen creatie
  • Je hebt nog nooit het Hendrik de Vries Stipendium ontvangen
LetterenStipendium

Projectplan indienen

Makers kunnen een projectplan indienen via het deelnameformulier. Als je geen ervaring hebt met het opstellen van een begroting, dan kun je dit sjabloon gebruiken.

LetterenStipendium
Fotograaf: Jasper Bolderdijk

Winnaars 2024

Zaterdag 10 februari 2024 werd het LetterenStipendium 2024 uitgereikt aan Olivier van Eijk en Jesse Havinga. Wethouder van cultuur Kirsten de Wrede reikte de stipendia uit tijdens Literatuurfestival Het Grote Gebeuren. De winnaars krijgen 7000 euro voor het realiseren van hun project en 3000 euro persoonlijk ontwikkelings- en begeleidingsbudget. Lees hieronder fragmenten uit het juryrapport.

LetterenStipendium
Fotograaf: Jasper Bolderdijk

Olivier van Eijk

Olivier van Eijk (1998) krijgt het stipendium om Aleno’s reservaat te realiseren. Zijn plan voor een interactieve website met hoorspelen, illustraties en aantekeningen deed een commissielid aan War of the worlds denken. Spoken Word + was een andere omschrijving die werd gebruikt om het werk van de dichter, hoorspelmaker en schrijver van korte verhalen te duiden. Het gekozen medium, de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid voor een jong publiek sprak de commissie zeer aan. Het project kan jongeren in contact brengen met literatuur.  

LetterenStipendium
Fotograaf: Jasper Bolderdijk

Jesse Havinga

Jesse Havinga (1991) maakte de commissie enthousiast met zijn plan om een serie essays te schrijven over wat het betekent om inheems te worden in Groningen. Volgens Havinga is het geen toeval dat “nu de klimaatcrisis het hele wereldwijd verknoopte weefsel van onze levens zichtbaar maakt, steeds meer mensen proberen terug te keren naar ‘het land.’ Voedselbossen, korte ketens, regeneratieve boerderijen, plannen om ‘mee te bewegen’ met de stijgende zeespiegel,” het lijken Havinga “allemaal bewegingen die geïnspireerd zijn door een soort inheemsheid.”  
Die zoektocht wil Havinga in een serie essays gieten, een daarvan zal een film-essay worden, een bijzonder genre. Door die vorm wil hij zich dwingen buiten op onderzoek te gaan om er zo voor te zorgen dat zijn project geworteld raakt.