Ga naar de inhoud

Astrid Kersseboom interviewt Guillaume Pool

Theater

zo, 10 jul. - 14.30


Laat je meevoeren naar het Suriname van de vorige eeuw met voordrachtskunstenaar en dichter Guillaume Pool. Pool is de negentig al gepasseerd en kan prachtig vertellen over zijn roerige leven, maar brengt ook met humor en energie verhalen uit de Afro-Surinaamse vertelcultuur. Interviewer Astrid Kersseboom (bekend van De slimste mens en het NOS-journaal) gaat met hem in gesprek.

Niet alleen het werk van dichter, schrijver en verhalenverteller Guillaume Pool spreekt tot de verbeelding, ook zijn levensverhaal doet dat. Hij werd geboren in een straatarm milieu in Suriname, werd door zijn moeder weggegeven op zijn tweede en stilde dagelijks zijn honger met altijd dezelfde schoolmaaltijd. Hij vrat boeken en kennis, en belandde als autodidact uiteindelijk op een schip naar Nederland, waar hij een aanstelling kreeg aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Pas na zijn pensioen begon hij zijn lessen in voordragen in praktijk te brengen, won literaire prijzen en ontwikkelde zich tot een begenadigd verteller en dichter. Honderdenvier wil hij worden, hij heeft nog zo’n tien jaar te gaan.

Op Dichters in de Prinsentuin wordt hij in zijn woonplaats Haren geïnterviewd door Astrid Kersseboom, wiens stemgeluid hij zeer bewonderd. Zij spreekt hem over zijn jeugd, zijn werk en zijn liefde voor taal en stemmen. Ook neemt Guillaume een tweetal gasten mee, een muzikale en een poëtische. Laat je verrassen: het belooft een bijzonder uur te worden.

Bitterzoet Erfgoed

Met dit interview haken we aan bij de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden van 18 februari tot 12 september 2022 aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Kijk voor meer informatie en alle deelnemende partijen op www.bitterzoeterfgoed.nl

Astrid Kersseboom interviewt Guillaume Pool