Ga naar de inhoud

Biodiversiteit in augmented reality

Vlinder- en bijenweide

vr, 08 jul. - 20.00

Gedurende het hele festival


Het project Biodiversiteit in augmented reality van Chantalla de Pleiter slaat een brug tussen de poëzie die tijdens het festival te horen is en de festivallocatie Hortus Botanicus Haren. Deze beleving brengt je de geluiden en verhalen van inheemse flora en fauna.

Symfonie

Stel je voor dat de natuur uit geluid bestond, hoe zou het dan klinken? Niet als een chaotische kakofonie, maar waarschijnlijk als een weelderige symfonie. Ieder onderdeel van de natuur is namelijk tot in het kleinste detail op elkaar ingespeeld. Juist deze samenklank van alle verschillende fora en fauna maakt de Nederlandse natuur zo mooi.
Dus stap in de wereld van inheemse planten en insecten en beleef de natuur op een geheel nieuwe manier. Je zal zien dat achter elke plant een verhaal en een geschiedenis schuilt. Ontdek zo de rijkheid van de Nederlandse biodiversiteit.

Achtergrond

Het project biodiversiteit in augmented reality is een artistiek en wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld door kunstenaar Chantalla Pleiter, met het doel een ervaring te bouwen die met een telefoon en echte planten te ervaren is.
Het project draait om biodiversiteit en de focus ligt op onze inheemse planten die op de rode lijst staan. Dit betekent dat ze mogelijk met uitsterven bedreigd worden en misschien in onze nabije toekomst gaan verdwijnen. Dat betekent niet dat alleen de plant zelf verdwijnt maar ook alles wat ecologisch bovenop deze plant is gebouwd, zoals het insect voor wie deze plant zijn enige huis is, zijn waardplant.
Deze inheemse planten groeien al lang in ons midden en hebben vele functies die door mensen door de eeuwen heen zijn ontdekt: voor medicinaal gebruik, om te eten of om als verfstof te gebruiken en het is tijd om deze planten opnieuw te leren kennen en hun belang voor onze natuur te waarderen.

Biodiversiteit in augmented reality