Ga naar de inhoud

Citymap

In Groningen komen gedichten en verhalen tot leven

In Groningen kun je op verschillende manieren van mooie verhalen en gedichten genieten. Zowel digitaal als via optredens. Er is straatpoëzie, er zijn literatuurfestivals, er is een app om gedichten mee te beluisteren en er zijn prachtige boekwinkels en gezellige literaire café’s. Deze pagina staat vol tips om literatuur te beleven.

Citymap

Poëzie in de Prinsentuin

In de stad Groningen organiseert NOORDWOORD elk jaar het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. In deze mooie renaissance tuin zijn niet alleen tijdens het festival gedichten te beluisteren, met een speciale app kun je daar het hele jaar door van poëzie genieten. Dus ga voor deze speciale beleving snel naar de binnentuin achter het Prinsenhof nabij de Martinikerk.

De gedichten beluister je met de app VERS. Met deze app kun je gedichten ontgrendelen wanneer je op een bepaalde plek bent. Ongeveer 20 gedichten kun je in de Prinsentuin tevoorschijn toveren. De app VERS is te downloaden in de Google Play Store en de Apple App Store.
Behalve deze gedichten vind je in de provincie Groningen nog zo’n 380 gedichten. De meeste zijn gekoppeld aan fietsknooppunten, maar ook bijvoorbeeld in de Hortus Haren kun je er behoorlijk wat vinden.

Citymap

Literaire café’s

Groningen heeft een aantal leuke cafés waar je jezelf op poëzie en literatuur kunt trakteren. Een aantal café’s hebben open podia of organiseren andere leuke avonden. Wij hebben de 6 leukste café’s op een rijtje gezet.

Citymap

De literaire agenda

Groningen bruist op vele manieren. Zo worden er door allerlei organisaties interessante activiteiten rondom literatuur georganiseerd. Wat er allemaal te doen is in stad en Ommelanden houden wij bij in dé literaire agenda.

Zelf organiseren we literatuurfestivals, namelijk Het Grote Gebeuren in februari en Dichters in de Prinsentuin in juli.

Dus check snel de agenda om iets leuks uit zoeken.

Citymap

Straatpoëzie

In de stad Groningen is ook op straat poëzie te vinden. Op de foto zie je bijvoorbeeld een dichtregel op de parkeergarage bij bioscoop Pathé. Maar je vindt ook poëzie op de zijgevel van het provinciehuis, tussen de boeken in Forum Groningen, bij de Waagstraat voor de Burger King, in de A-kerkstraat bij restaurant Brussels lof en op nog veel meer plekken. Zoek ze allemaal op via de website van Stichting Straatpoëzie.

Citymap

Gedichten op de fiets

We hadden het hierboven al over de app VERS waarmee je in de Prinsentuin en de Hortus Haren gedichten kunt beluisteren. Deze app kun je bovendien in de hele provincie gebruiken bij je fietstochten.

Bij zo’n 400 fietsknooppunten in de provincie Groningen kun je gedichten beluisteren en lezen. De app VERS maakt deze gedichten automatisch toegankelijk zodra je een poëzieknooppunt nadert.

Dankzij de gedichten ga je anders om je heen kijken. Soms past het gedicht perfect bij het landschap, waardoor omgeving en gedicht elkaar versterken. Soms botst het gedicht juist met de plek waar je staat, zodat je blik verandert. Zo geeft elk gedicht je weer een verrassende ervaring. We hebben meerdere fietstochten voor je uitgestippeld, maar je kunt zelf ook een fietsroute samenstellen. Meer informatie.