Ga naar de inhoud

Zomerzinnen op FestiValderAa: Sprookjes zijn kapstokjes voor mij – Annet Schaap


Zomerzinnen

Heideway

‘Heideway’ (Fletcher Hotel- Restaurant De Zeegser Duinen), Schipborgerweg 8 in Zeegse.


za, 02 jul. - 14.15

10,-


FestiValderAa is een intiem, vrolijk en eigenzinnig festival vol verrassingen! Een plek om je thuis te voelen en onbezorgd te genieten van drie dagen theater en muziek in het bijzondere Drentsche stroomdallandschap. Ook voor kinderen is het een grote stoere speeltuin. Dit maakt FestiValderAa een plek om met hart en ziel te ontdekken.

Zomerzinnen is een zelfstandig onderdeel van dit festival en organiseert het literaire programma.

Annet Schaap (1965) is tekenaar en schrijver. Ze debuteerde op haar 52ste met het grimmige sprookje ‘Lampje’. Het werd een groot succes. Het boek won prijzen, kreeg vertalingen, werd bewerkt tot theaterstuk en een televisieserie is in de maak.
Voor ‘De meisjes’ (2021) bewerkte ze zeven bekende sprookjes tot verrassende vertellingen. 

Over meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn, maar mensen van vlees en bloed. Over zusjes, over liefde, over hoe alles in het leven zomaar om kan vallen, en over toch weer opkrabbelen en verdergaan. “Sprookjes zijn kapstokjes voor mij, skeletjes. Ze helpen mij vertellen.” 

Annet Schaap was al een veelgevraagd illustrator van schrijvers als Jacques Vriens en Francine Oomen voordat ze in 2017 debuteerde met het door haar geïllustreerde én geschreven ‘Lampje’. Daarmee won ze de Nienke van Hichtumprijs, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel, de Vlaamse Boekenleeuw en een nominatie voor de prestigieuze Britse Carnegie Medal. Inmiddels zijn er meer dan 130.000 exemplaren verkocht. Bovendien werd ‘Lampje’ gekozen tot favoriete kinderboek allertijden in een verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban. Eind dit jaar zendt de VPRO een bewerking voor televisie uit.

Ook de opvolger, ‘De meisjes’, werd lovend ontvangen. “Zeker weten het interessantste, best geschreven kinderboek van vorig jaar”, aldus de Volkskrant.

Over haar stijl zei Schaap: “Ik hou van tegengestelde dingen: humor en drama, poëzie en gewoon met beide benen op de grond. Dat vind je allemaal tegelijk in een typische Schaap-zin. Ik schrijf ook altijd in de derde persoon. Misschien blijf ik als verteller toch ook graag de illustrator, de observator.”