Ga naar de inhoud

Zomerzinnen op FestiValderAa: Reiziger van het Ruige land – Auke Hulst


Zomerzinnen

Heideway

‘Heideway’ (Fletcher Hotel- Restaurant De Zeegser Duinen), Schipborgerweg 8 in Zeegse.


vr, 01 jul. - 19.45

10,-


FestiValderAa is een intiem, vrolijk en eigenzinnig festival vol verrassingen! Een plek om je thuis te voelen en onbezorgd te genieten van drie dagen theater en muziek in het bijzondere Drentsche stroomdallandschap. Ook voor kinderen is het een grote stoere speeltuin. Dit maakt FestiValderAa een plek om met hart en ziel te ontdekken.

Zomerzinnen is een zelfstandig onderdeel van dit festival en organiseert het literaire programma.

Auke Hulst (1975) brak in 2012 door met zijn autobiografische roman ‘Kinderen van het Ruige Land’, die inmiddels twintig drukken beleefde. Dit jubileum viert Hulst met de eenmansvoorstelling ‘Reiziger van het Ruige Land’, waarin hij in verhalen, beelden en liedjes ons meeneemt naar het Groninger platteland en naar The Great Wide Open van de Amerikaanse weg, voor een verhaal over reislust, dode helden en een jonggestorven vader.
Dat doet hij vooral aan de hand van zijn met de Bob den Uylprijs bekroonde reisboek ‘Motel Songs’(2017), de liedjes van het bijbehorende album, dat Hulst onderweg schreef en opnam in Amerikaanse motelkamers, en nieuwe muziek die hij schreef tijdens de lockdown. “Alles valt prachtig samen. Aangrijpend,” schreef De Volkskrant. 

Auke Hulst groeide op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel van Slochteren. Zijn jeugd daar – “in een Pippi Langkous-huis in een bos” – stond model voor zijn succesvolle derde roman ‘Kinderen van het Ruige Land’, die genomineerd werd voor de BNG Literatuurprijs, en werd bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek, en de Langs de Leeuw Literatuurprijs van het gelijknamige tv-programma. Daarna volgden nog meer prijzen voor zijn werk. Zijn meest recente roman ‘De Mitsukoshi Troostbaby Compagny’ (2021) wordt beschouwd als zijn magnum opus, de kroon op zijn oeuvre. ‘De Mitsukoshi Troostbaby Compagny’ is een ambitieuze mengvorm van memoires, robotverhaal, tijdreisverhaal en ‘alternate history’, waarin verlies, schuld en ouderschap centraal staan. 

Auke Hulst is, naast schrijver en muzikant, ook literatuurcriticus en essayist voor onder meer NRC.