Ga naar de inhoud

Zomerzinnen op FestiValderAa

Iduna Paalman & Yentl van Stokkum - twee talentvolle dichters


Zomerzinnen & FestivalderAa

Klaas en Gre - Huis, Tuin & Keukensessie

Zeegserweg 19, Schipborg


zo, 09 jul. - 15.15


FestiValderAa vindt weer plaats en wel op 7, 8 en 9 juli in het bekende gebied rond Schipborg. Het programma zit als vanouds vol met muziek, theater, literatuur en kunst. Het Stroomdallandschap Drentsche Aa is ook tijdens deze editie het middelpunt van het festival.

Ook dit jaar is Zomerzinnen onderdeel van FestiValderAa in Schipborg. Van 7 t/m 9 juli a.s. wordt een gevarieerd programma voor een breed publiek gepresenteerd. In restaurant de Drentsche Aa of in de intieme setting van een huiskamer kun je literatuur anders beleven. Vrijdag 26 mei begint de kaartverkoop via www.festivalderaa.nl. De capaciteit is beperkt, dus wees er snel bij!

TWEE TALENTVOLLE DICHTERS 

Iduna Paalman (1991) heeft 7 mei de J.C.Bloemprijs gekregen voor haar dichtbundel ‘Bewijs van bewaring.’ Zij maakte vier jaar geleden als dichter een zeer geslaagde entree met ‘De grom uit de hond halen’. Die bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020 en zij werd door de Volkskrant uitgeroepen tot literatuurtalent van het jaar. 

‘Bewijs van bewaring’ is een zoektocht naar wat verzwegen werd en wat zich bewust verborgen hield. Iduna Paalman zoekt in archieven, getuigenissen en vrouwelijke ervaringen en probeert in poëzie het ongeziene adem te geven. Deze tweede bundel kreeg eerder al een nominatie voor de Herman de Coninckprijs. 

Yentl van Stokkum (1991) is schrijver en performer. In 2021 debuteerde ze als dichter met ‘Ik zeg Emily’. In deze bundel schrijft zij over haar fascinatie voor Emily Brontë en zoekt ze naar de grens tussen poëzie en bezwering. Deze zomer wordt haar tweede bundel ‘Winterbloeiers’ verwacht.

Voorspellen groene parkieten ons de toekomst? Hoe zet je tijd stil? Wat hebben liefde en klimaatrouw met elkaar gemeen?

In Winterbloeiers probeert Yentl van Stokkum grip te krijgen op de toekomst. We weten niet of een geliefde morgen nog bij ons is, maar 90% kans dat het regent. In onstuimige, hunkerende gedichten wisselt ze zachte zomeravonden en zware stormen af. Volgens de verwachtingen staan ons extreme omstandigheden te wachten.

Yentl treedt regelmatig op festivals op, zoals Lowland, en Dichters van de Prinsentuin. Ze maakt deel uit van de redactie van literair tijdschrift De Revisor. Verder beheert ze samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks het Instagram-account Poëzieiseendaad, waarop iedere dag een Nederlands gedicht wordt geplaatst.