Ga naar de inhoud

Zomerzinnen op FestiValderAa

Twee Drentse Dames: Leny Hamminga & Jenny Anna Linde


Zomerzinnen & FestiValderAa

Klaas en Gre - Huis, Tuin & Keukensessie

Zeegserweg 19, 9469 PL Schipborg


za, 08 jul. - 20.00


FestiValderAa vindt weer plaats en wel op 7, 8 en 9 juli in het bekende gebied rond Schipborg. Het programma zit als vanouds vol met muziek, theater, literatuur en kunst. Het Stroomdallandschap Drentsche Aa is ook tijdens deze editie het middelpunt van het festival.

Ook dit jaar is Zomerzinnen onderdeel van FestiValderAa in Schipborg. Van 7 t/m 9 juli a.s. wordt een gevarieerd programma voor een breed publiek gepresenteerd. In restaurant de Drentsche Aa of in de intieme setting van een huiskamer kun je literatuur anders beleven. Vrijdag 26 mei begint de kaartverkoop via www.festivalderaa.nl. De capaciteit is beperkt, dus wees er snel bij!

TWEE DRENTSE DAMES

Leny Hamminga (1954) schrijft verhalen,toneel- en liedteksten. Ze mag graag stiekem observeren. Uit lichaamstaal kun je immers zoveel opmaken. Dat leidde o.a. tot ‘De Hunzeman’, 36 verhalen over bijzondere mensen, die gewone dingen doen en gewone mensen die bijzondere dingen doen. De bundel was genomineerd voor de DvhN-Streektaalprijs 2022.

Leny Hamminga is geboren in Zeegse en woont in Taarlo. ‘De Hunzeman’ bestaat uit fictieve verhalen over diverse thema’s. Liefdesverhalen worden afgewisseld met verhalen “over de soms wat klungelige strijd van mensen om hun hoofd boven water te houden in het dagelijks bestaan,” zoals zij het zelf samenvat.
In het juryrapport van de DvhN-Streektaalprijs staat onder meer dat de bundel op een aangename manier anders is, prettig afwijkend. “Met een hoog VPRO-gehalte”, aldus één van de leden. Waarop de schrijfster opmerkte dat ze al 50 jaar lid is van de VARA. 

Eerder verschenen twee Drentstalige kinderboeken en de mininovelle ‘Lena’ over haar grootmoeder. Hamminga kreeg er de DvhN Streektaalprijs 2017 voor.
Ze is redactielid van Drents Tiedschrift ‘Zinnig’ en artistiek leider en regisseur van toneelgroep E POI. Voor deze toneelgroep heeft ze diverse stukken bewerkt. 

Jenny Anna Linde (1953) publiceerde verhalen en gedichten in allerlei bundels, ook in Engelstalige boeken. In ‘Golden vissies’ staan verhalen die echt gebeurd zijn, verhalen met een toverachtig randje en alles daartussenin.

Jenny Anna Linde is geboren en getogen in het Drentse Zuidwolde, maar heeft een groot deel van haar leven in het buitenland, oa. in Amerika, gewoond en gewerkt als lerares Engels. Haar huidige woonplaats is Stadskanaal. Inspiratie voor haar schrijverij heeft ze dan ook overal vandaan gehaald. Linde heeft verschillende prijzen gewonnen met haar verhalen en gedichten. 

Het begin van ‘Golden vissies’ is in het Nederlands geschreven. Geleidelijk komt er steeds meer Drents in de verhalen, die magisch-realistisch zijn.
“Het is as schriever geweldig um oen fantasie te laoten warken, de warkelijkheid is vake niet zo geweldig. In een verhaal kan der opiens een dimensie bij kommen, zo van: there’s more between heaven and earth. Die magische kaante, daor hol ik barre van,”aldus Linde.