Ga naar de inhoud

Zomerzinnen op FestiValderAa

Yorick Goldewijn - Duizend & ik


Zomerzinnen & FestiValderAa

Klaas en Gre - Huis, Tuin & Keukensessie

Zeegserweg 19, 9469 PL Schipborg


za, 08 jul. - 14.00


FestiValderAa vindt weer plaats en wel op 7, 8 en 9 juli in het bekende gebied rond Schipborg. Het programma zit als vanouds vol met muziek, theater, literatuur en kunst. Het Stroomdallandschap Drentsche Aa is ook tijdens deze editie het middelpunt van het festival.

Ook dit jaar is Zomerzinnen onderdeel van FestiValderAa in Schipborg. Van 7 t/m 9 juli a.s. wordt een gevarieerd programma voor een breed publiek gepresenteerd. In restaurant de Drentsche Aa of in de intieme setting van een huiskamer kun je literatuur anders beleven. Vrijdag 26 mei begint de kaartverkoop via www.festivalderaa.nl. De capaciteit is beperkt, dus wees er snel bij!

DUIZEND & IK

Yorick Goldewijn (1979) is schrijver en muzikant. Hij kreeg de Gouden Griffel 2022 voor ‘Films die nergens draaien’. Het boek stond negen weken in de besteller-Top-60. Dit voorjaar verscheen ‘Duizend & ik’, een jeugdroman met een sciencefiction-kant. Tegenover de kilte van een grote stad staat de gevoelswereld van Acht, de hoofdpersoon, en haar heimwee. “Een ontroerend verhaal om in één ruk uit lezen,” volgens de Volkskrant. 

‘Duizend & ik’ is een universum met veel verschillende lagen. Verteller en hoofdpersoon van het verhaal is het meisje Acht dat woont in de stad Surdus, omringd door ‘de Wal’ met daarachter de zee. Elke morgen wordt ze via een speaker door dezelfde vrouwenstem gewekt, waarna ze zich met haar stadsgenoten naar een Terminal begeeft om de hele dag achter een scherm schijnbaar betekenisloze vragen te beantwoorden. Ondertussen klinken de zich eindeloos herhalende ‘Principes’: Luister, gehoorzaam, volg.

“Goldewijn schreef een relevant, actueel en prikkelend boek, waarin niets is wat het lijkt, behalve de werkelijkheid van het verhaal”, aldus NRC in een recensie met vier ballen.

Yorick Goldewijn studeerde muziekcompositie en toegepaste muziek aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij debuteerde als schrijver in 2019 met ‘Billy Extra Plankgas’. ‘Films die nergens draaien’ stond op de shortlist voor de Boon Literatuurprijs 2022 en werd bekroond met de Gouden Griffel. In deze jeugdroman creëerde hij personages met eigenzinnige ideeën die kritische, filosofische vragen stellen. 

Naast het schrijven werkt Goldewijn bij een bedrijf dat audio voor games, musea, podcasts, films en media maakt.