Ga naar de inhoud

Yvonne Keuls speelt Mevrouw mijn moeder

Nederland Leest


dbieb

dbieb

Blokhuisplein 40. Leeuwarden

12,50


zo, 13 nov. - 15.00


Tijdens Nederland Leest van 1 tot en met 30 november kan heel Nederland hetzelfde boek lezen. Leden van de Bibliotheek kunnen daar een gratis exemplaar ophalen. Dit jaar is dat ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls, een liefdevol monument voor haar bijzondere moeder.

Yvonne Keuls bezoekt dbieb met haar voorstelling ‘Mevrouw mijn moeder’, een toneelbewerking van het boek. De schrijfster speelt zelf alle rollen. Na de voorstelling is er gelegenheid om haar vragen te stellen en het boek te laten signeren.

Mevrouw mijn moeder
Met Mevrouw mijn moeder richtte Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland. Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen. Mevrouw mijn moeder is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.

Yvonne Keuls: ‘Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema “Oud worden, jong blijven”. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden.’

Yvonne Keuls (1931)
Yvonne Keuls werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan, van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen en romans. Midden jaren zeventig brak ze door bij het grote publiek met haar ‘sociale romans’, zoals Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Veel van haar boeken werden bekroond en zijn uitgegroeid tot klassiekers van de Nederlandse literatuur. In december 2021 vierde Yvonne Keuls haar negentigste verjaardag en onlangs verscheen Gemmetje Victoria, een roman over een jonge vrouw die Keuls ontmoette in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk verrichtte.

Nederland Leest
Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens?