Ga naar de inhoud

Ynskje Penning – Emo’s Labyrint: over de reis van abt Emo van Wittewierum


Sociëteit de Harmonie

Sociëteit de Harmonie

Kreupelstraat 10, Groningen

0,-


za, 04 nov. - 16.00


In het jaar 1211 schenken de parochianen van Wierum hun eigen kerk aan Nijeklooster, het klooster van proost Emo. De bisschop van Munster mengt zich echter in de zaak. Hij maakte de schenking ongedaan, veroordeelt de proost en wil de kerk bij zijn bisdom inlijven. Emo is diep verontwaardigd over zoveel onrecht. Hij reist midden in de winter naar Rome om zijn recht te gaan halen bij de paus en raakt ongewild betrokken bij de grote politieke problemen van zijn tijd: de kruistochten, de oorlog tegen de saracenen, de strijd om de Duitse keizerskroon en de problemen rond de keizer van Constantinopel. 

Ondanks de tegenslagen tijdens zijn levensgevaarlijke reis houdt Emo vol en krijgt in Rome uiteindelijk gelijk. Maar op de terugweg blijkt de pauselijke bul gestolen. Alle moeite is voor niets geweest en Emo stort in…

Emo’s labyrint is een historische epos gebaseerd op een eeuwenoude kroniek, nagelaten door abt Emo van Wittewierum. Ynskje Penning reconstrueerde de reis die de kloostervader in de winter van 1211-1212 naar Rome ondernam om zijn klooster te redden uit handen van de bisschop van Munster. Ze voert haar lezers 800 jaar terug in de tijd, waar Emo te maken krijgt met de grote politieke problemen in Europa: de kruistocht tegen de Albigenzen, de strijd om de Duitse keizerskroon, de ruzie met de Engelse koning over de aartsbisschop van Canterbury en de spoorloze verdwijning van de keizer van Constantinopel. Een fascinerende en bloedstollende geschiedenis.

Ynskje Penning is historicus, maar oefent het vak van auteur en beeldhouwer uit. Het liefst schrijft ze historische romans. Ze heeft zo’n 70 publicaties op haar naam staan, waarvan een tiental boeken een historische achtergrond hebben.        

Opgeven voor dit Uurtje Cultuurtje (aanvang: 16u) graag via lezing@societeitdeharmonie.nl