Ga naar de inhoud

WinterWelVaart

Met Tonko Ufkes, Charles Goudsmit en Sieger Baljon


WinterWelVaart

Rondom Hoge en Lage der A


vr, 15 dec. - 16.00


za, 16 dec. - 14.00


zo, 17 dec. - 14.00


Van vrijdag 15 t/m zondag 17 december vindt de 16e editie van WinterWelVaart in Groningen plaats. Zo’n twintig historische schepen leggen aan in het mooiste stukje binnenstad tijdens hét winterevenement van Groningen. Hier verwijst alles naar de ‘A’. Denk maar aan de Abrug, de Akerk, de Hoge, Lage en Kleine der A.. en Museum aan de A!
De A (of Aa of Ae) staat voor stromend water. Groningen telt talloze A’s: van de Drentsche Aa die overgaat in de A in Stad tot de Ruiten Aa in Westerwolde en de Pekelder A bij Winschoten en Pekela. Van de Slochter Ae en de Fiemel Ae tot de Scharmer Ae. Veel daarvan stromen nog altijd door het land, al dan niet gekanaliseerd of verlegd. Al die waterwegen zorgden letterlijk en figuurlijk voor beweging. Ook voor de stad Groningen was de A een cruciale route voor handel en nijverheid, een verbinding richting zee en met de Ommelanden. 

De A staat voor verbinding, beweging, landschap, handel, nijverheid en leven. 

In de programmering zie je dit terug: water, verbinding, beweging en leven! Gronings leven!

Niet alleen aan boord van de historische klippers, coasters, schoeners en tjalken kun je genieten van muziek, theater, performances en kunst. Ook in Museum aan de A, Podium Pomphuis (Kleine der A) én in de Akerk zijn workshops, concerten, lezingen, dansvoorstellingen, koren en theater!

Het literaire programma bestaat onder meer uit de voorstelling Staand op de dijk zie ik bloemen van Charles Goudsmit. Muziek van Arnold Veeman, Eva Waterbolk en De lange mannen met haast. Performances van Noordstaat en van Guillaume Pool. Een lezing van Tonko Ufkes en een gezamenlijke voorstelling van Charles Goudsmit en Sieger Baljon.

Actuele informatie over het programma is te vinden op de website van WinterWelVaart.nl.