Ga naar de inhoud

Voorheen Literaturia op Noorderzon: Eric Desjeux | Foofi


Literaturia op Noorderzon

Noorderplantsoen

Pollux - Noorderplantsoen, Groningen


do, 19 aug. - 20.15

8,-


Literaturia gaat alle perken te buiten. Vanaf nu meer dan literatuur alleen. Vandaar: Voorheen Literaturia presenteert stijgende zeespiegels, voetbal, Batavia en het homohuwelijk. Met ook reïncarnatie, drie generaties dichters en een aantal poezieboys.

Eric Desjeux | Foofi 

Foofi is het indringende verhaal van jonge Afrikanen die de uitzichtloosheid ontvluchten en naar Europa trekken – met name vanwege klimaatverandering. Het is een documentaire, waarbij beeld en geluid live worden bewerkt tot een zintuigelijke voorstelling. Multidisciplinair kunstenaar Desjeux laat zien hoe mensen tot aangrijpende beslissingen in staat zijn: vertrekken naar een plek die je niet kent, om nooit meer terug te keren. De voorstelling wordt gepresenteerd als een live filmische ervaring waarin Desjeux de omgevingsgeluiden manipuleert, live muziek uitvoert en zijn eigen veldopnames verwerkt in de film. Zo voegt hij lagen toe aan zijn bijzondere verhaal. Voorafgaand aan de voorstelling is er een kort gesprek met de maker en nog een gesprekspartner, deze wordt later bekend gemaakt.

Eric Desjeux is filmmaker, muzikant en geluidskunstenaar. Hij maakte reportages over de hele wereld, onder meer voor UNESCO, Canal+ en het Museum of Natural History in Parijs. Als componist/muzikant componeert Eric Desjeux voor films, podiumkunsten en andere AV-media. 

Kijk voor het laatste nieuws over dit programma op de festivalwebsite.