Ga naar de inhoud

Vakantiekoffer Tournee Anita Larkens


Anita Larkens

Primera

Dijkstraat 71, Appingedam


za, 28 mei - 13.30


ma, 20 mei


ma, 20 mei


ma, 20 mei


Schrijfster Anita Larkens begint eind mei aan haar Vakantiekoffer Tournee voor haar roman Geboortelot. Op verschillende plekken in en buiten de provincie is een Meet & Greet signeersessie.

Zaterdag 28 mei signeert ze van 13.30 tot 14.45 uur in de Primera Appingedam en aansluitend bij de Cigo van 15.00 tot 16.15 uur.

Deze roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen en speelt zich grotendeels af op het Groningse platteland. We volgen twee vrouwenlevens in de tweede helft van de negentiende eeuw, de tijd waarin Aletta Jacobs begint met haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. De kloof tussen man en vrouw is enorm, die tussen burger en arbeider nog groter.

Jannetje werkt als dienstmeid voor een domineesgezin en wordt geplaagd door heimwee en eenzaamheid. De komst van Adriana brengt haar de nodige afleiding – voor het eerst voelt Jannetje zich niet langer alleen. De beroeping van de dominee naar het noorden brengt Jannetje dichter bij een andere vrouw, Bouwina, die daar zo haar eigen strubbelingen heeft. Bouwina draagt de zorg voor haar kleindochter Bouke. Ze doet er alles aan om het meisje voor te bereiden op een leven als arbeidersmeid.

Bouwina’s inspanningen zijn tevergeefs: Bouke glijdt af in de criminaliteit en komt in de gevangenis terecht. Ook Jannetjes beschermelinge Adriana begaat misdrijven. Wanneer het lot Jannetje en Bouwina samenbrengt, vinden zij troost en begrip bij elkaar.