Ga naar de inhoud

Uurtje Cultuurtje: Oog in oog met de goden

Door Alexander Reeuwijk


Sociëteit de Harmonie

Sociëteit de Harmonie

Kreupelstraat 10, Groningen

5,-


za, 24 feb. - 16.00


Oog in oog met de goden

In het voorjaar van 2013 stond schrijver Alexander Reeuwijk oog in oog met de Nataraja, de dansende Shiva, in het Rijksmuseum. Hij was zo gegrepen door het beeld dat hij besloot te onderzoeken hoe dichtbij hij eigenlijk kon komen, zowel fysiek als spiritueel. Deze vragen waren de aanzet voor een zoektocht die hem niet alleen naar musea en archieven in Parijs bracht, maar vooral naar India, waar hij vele malen naartoe reisde. Uiteindelijk woonde hij zo’n 3,5 jaar bij een familie van beeldenmakers in de buurt van Pondicherry, die vandaag de dag godenbeelden maken op dezelfde manier waarop het beeld in het Rijksmuseum is gemaakt. Het resultaat is een detectiveachtig verhaal naar de herkomst van het beeld, maar bovenal een liefdevol portret van een grote familie die zich probeert staande te houden in een razendsnel veranderend India.  

Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij publiceerde boeken over de evolutietheorie, over de natuur in Indonesië (shortlist Jan Wolkerprijs 2014) en over Iran. Voor de Universiteit Leiden stelde hij het internationaal bekroonde boek Voyage of Discovery samen. Naast Oog in oog met de goden (Uitgeverij Querido), publiceerde hij in 2023 ook nog een boek De duiven van Temminck en Knip (Uitgeverij Sterck & De Vreese) samen met Hay Wijnhoven en het brievenboek Mesjogge bezitsdrang met Dik van der Meulen (De Walburg Pers). 

Daarnaast is hij redactielid van het literaire vogeltijdschrift De Scharrelaar en bespreekt hij met regelmaat internationale natuurboeken bij Vroege Vogels Radio.

Uurtje Cultuurtje begint om 16u. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 5 entree.

Aanmelden graag via lezing@societeitdeharmonie.nl