Ga naar de inhoud

Theaterlezing Het verbrande huis door Bodil de la Parra


Bitterzoet Erfgoed & Synagoge Groningen

Synagoge

Folkingestraat 60, Groningen


wo, 06 jul. - 19.30


Sinds haar vroegste jeugd bezoekt Bodil de la Parra elke zomer Paramaribo, de stad waar haar vader Pim opgroeide. Ze verblijft dan in het huis aan de Zwartenhovenbrugstraat, waar ze onder de hoede wordt genomen door de ongetrouwde tantes Gus, Pop en Jet, haar speelse neefjes en haar norse grootvader. Ruim veertig jaar na haar eerste bezoek brandt het huis af en blijft er niets anders over dan de verhalen die zich er hebben afgespeeld. In 2018 oogstte Bodil de la Parra lovende kritieken met haar voorstelling Het verbrande huis. Een Surinaamse familiegeschiedenis. De gelijknamige roman verscheen 2020 bij uitgeverij Lebowski Publishers. In deze theaterlezing gaat Bodil de la Parra (foto rechts, Perla van Kessel) ook in op haar eigen Joods-Surinaamse familiegeschiedenis.

Belangrijk was uw ontdekking dat deze Joden als planters met een suikerplantage op de Jodensavanne slavenhouders waren. Ook de familie De la Parra. Het bracht u in grote verwarring: hoe schuldig maakt dat u nog – terwijl u er zo trots op was Surinaams te zijn. “Dat was zo verwarrend. Ik heb ook Creools bloed en inheems bloed, alles aan de De la ­Parrakant is gemixt, zoals bij veel Surinamers. Ik vind dat ik zeker in deze tijd die lijn van de slavenhouders in mijn familie moet vertellen. Van elkaars geschiedenis en verhalen moet je het leren. Als je het niet hebt gehoord, weet je het niet.” (Interview door Marjolijn de Cocq, Het Parool, 21 juni 2020)

Bodil de la Parra (Amsterdam, 1963) is een Nederlandse actrice en toneelschrijfster. Ze speelt onder meer bij Stichting Theater Het Amsterdamse Bos, het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Vanaf de jaren ’90 was De la Parra te zien in tal van tv-series en films, waaronder Baantjer, Keyzer & De Boer Advocaten, Het Huis Anubis en ze had een vaste rol in de serie Klem. Tot en met mei 2022 speelt ze in de De Leedvermaak Trilogie van Judith Herzberg.

Tickets: €7,50, reserveren niet mogelijk.

Gratis voor donateurs Synagoge Groningen / < 18 jaar / Stadjerspas

(Synagoge open vanaf 19.00 uur, ontvangst met koffie/thee)