oor iedereen die graag meer poëzie in z’n leven wil, hebben we een quick fix: elke tweede woensdag van de maand zetten we in de Stadsdichtersessies een lokaal poëzieinitiatief in de schijnwerpers.
Zo leer jij de grote en levendige Groningse poëziescene kennen, en stellen we de podia voor aan nieuw publiek. Elk lokaal podium zorgt voor een wervelende line-up van lokaal talent en grote namen, helemaal in hun eigen stijl. De perfecte poëtische opkicker om je week mee te breken. Presentatie is in handen van Stadsdichter Esmé van den Boom, muzikaal kunstenaarscollectief Het Kanaal liet zich strikken als huisband.
Natte Neuzen
In november is podium Natte Neuzen te gast. Je kunt ze kennen van hun geweldige poëziememe-pagina op instagram @Natteneuzen of hun legendarische maandelijkse woensdagavonden in Proeflokaal Hooghoudt. Op uitnodiging van Natte Neuzen komt Astrid Haerens naar Groningen, en de jonge honden van de Groningse poëzie namen eigen vijver vers talent mee: Noor Wildeling, Olivier van Eijk en Eva Broekmann.
Astrid Haerens (1989) is dichter, schrijver en performer. Ze behaalde een Master in Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. In september 2017 verscheen haar roman Stadspanters bij uitgeverij Polis. In maart 2022 publiceerde ze haar debuutbundel Oerhert. Oerhert won de Poëziedebuutprijs 2023 en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs.
In 2024 bracht ze samen met Maris en Jasmijn Lootens een LP uit met poëzie en muziek: Anger’s Family Tree (WERF records). Met deze plaat zijn ze reeds een jaar op tour. Astrid woont en werkt in Brussel.
Lokaal talent |
Noor Wildeling duikt onbevreesd het diepe in, om vervolgens boven te komen met een buitengewoon perspectief dat iedereen zou moeten leren kennen. Als oneindig nieuwsgierig mens met een speelse, onderzoekende geest reikt haar ervaring wijd en ver: van een studie theologie tot een carrière in intieme ontmoetingen, en van antropologisch onderzoek tot geestelijke verzorging in de psychiatrie.
Noor stond eerder in het Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het Minimal Music Festival met een meditatieve geluidsreis naar oerchaos en won in 2023 het Letterenstipendium van de Gemeente Groningen.
Olivier van Eijk is hoorspelmaker, korte verhalenschrijver, dichter en filosoof. Bovenal is hij een verhalenverteller die genres en disciplines wil doorbreken. Oliviers teksten zijn doorspekt van de diepzinnige observaties en gedachte-experimenten, geïnspireerd door zijn bachelor- en masteropleiding filosofie. Daarnaast heeft hij een onderzoeksmaster in Arts, Media and Literary Studies afgerond aan de RUG, waar hij uit vele kunst- en denkstromingen inspiratie opdoet voor het schrijven van zijn verhalen.
Afgelopen februari heeft Olivier het Letterenstipendium gewonnen voor een multimedia verhalenproject genaamd Aleno’s Reservaat. Voor dit project heeft hij hoorspelscripts geschreven en opgenomen en werkt hij nu aan de muziek en geluidseffecten. Een van zijn doelen is dat zijn verhalen zich afspelen in gedetailleerde werelden van vlees, bloed en sterrenstof. Naast het schrijven werkt hij daarom ook aan het bouwen van fictieve werelden.
De afgelopen twee jaren was Olivier een van de oprichters, organisatoren en presentatoren van de poëzieavond Natte Neuzen die nu krachtig doordendert.
Eva Broekmann (2000) schrijft voor het podium. Soms maatschappijkritisch, soms slechts over de kleine dingen om ons heen. Met beeldende teksten neemt ze de luisteraar graag mee op reis, of enkel een blokje om.
Eva heeft meerdere landelijke podia beklommen, maar ze houdt een voorliefde voor Drenthe en Groningen; de regio waar ze is opgegroeid. Ze ontwikkelt zich als interdisciplinair podiumkunstenaar waarbij dans en taal elkaar de hand schudden. Volgens Eva kan een gedicht overal verstopt zitten, als je maar goed genoeg om je heen luistert.