Ga naar de inhoud

Signeersessie Sander de Hosson

'Leven toevoegen aan de dagen - Van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw'


van der Velde Assen

Van der Velde

Kruisstraat 30-34, Assen

0,-


za, 18 mrt. - 15.00


Op zaterdagmiddag 18 maart van 15.00 uur tot 17.00 uur is longarts en schrijver Sander de Hosson bij ons te gast om zijn nieuwe boek Leven toevoegen aan de dagen – Van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt bij ons te promoten en signeren. 

Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg  

Wat kan er met je gebeuren vanaf het moment dat je het slechte nieuws krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, tot het moment van je laatste adem? Longarts Sander de Hosson vertelt openhartig hoe dit proces verloopt met aansprekende en ontroerende patiëntverhalen. Hij gaat in op slechtnieuwsgesprekken, palliatieve zorg, de rol van zorgmedewerkers, de betekenis van de naaste omgeving, de schoonheid van een goed sterfbed, euthanasie en dilemma’s waar een arts en patiënt voor staan.  Samen met schrijver en journalist Els Quaegebeur  geeft De Hosson een inkijkje in de dagelijkse praktijk van zijn werk als longarts. 

Sander de Hosson  

De Hosson groeide op in Putten. Hij studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde aansluitend de specialisatie tot longarts die hij in 2011 afrondde. Hij is werkzaam binnen het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Een belangrijk aandachtsgebied van De Hosson is palliatieve zorg. 

In reactie op een schorsing in 2013 van een huisarts in Tuitjenhorn door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de hier opvolgende suïcide door deze huisarts ontstond onrust onder artsen over een mogelijk te repressief beleid van de IGJ en het OM op het gebied van euthanasie en palliatieve sedatie. De Hosson schreef in de nasleep hiervan een blog met als doel bij een breder publiek en de media de verschillende begrippen omtrent palliatieve sedatie en euthanasie te verhelderen. Hij vergaarde populariteit op de sociaalnetwerksite Twitter. 

Van 2016 tot en met 2018 verzorgde De Hosson een maandelijkse column in Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. De columns gingen over zijn ervaringen met de dood en de zorg daaromheen en werden gebundeld in Slotcouplet: Ervaringen van een longarts, een boek dat in maart 2018 bij De Arbeiderspers verscheen.