Ga naar de inhoud

Signeersessie Eus van der Grift – Tour de Trans


Godert Walter

Godert Walter

Oude Ebbingestraat 53, Groningen


za, 02 jul. - 16.00


Op zaterdag 2 juli om 16.00 uur is Eus van der Grift bij ons te gast om zijn pas verschenen boek Tour de Trans te presenteren en signeren. U bent van harte welkom.

Half juni voltooit Eus van der Grift (50) een unieke dubbele reis: in ruim acht jaar liep en fietste hij samen met zijn hond van Groningen naar Istanbul. Tegelijkertijd maakte hij ook de oversteek van vrouw naar man om te eindigen als gendernomade. Zijn boek Tour de Trans, verschenen bij uitgeverij GrowingStories, beschrijft twee enorm actuele thema’s: de zoektocht naar de ziel van Europa én die naar een eigen, unieke persoonlijkheid, buiten alle hokjes om.

Na terugkeer in Nederland zal Eus met bakfiets en hond Amma aan een tour door Nederland beginnen om in een aantal boekhandels en op enkele andere plekken presentaties en signeersessies te houden en wij zijn vereerd om hem op 2 juli bij Godert Walter in de winkel te ontvangen.

Het boek

Als vrouw vertrok Eus in 2013 met zijn hond Amma uit Noordoost-Groningen voor een wandeling door Nederland. De wandeling mondde uit in een tocht te voet en op de fiets, dwars door Europa naar Istanbul, een reis langs massagraven, paleistuinen en corrupte agenten, gedrenkt in bloed, zweet en testosteron. Want het werd ook een reis naar een mannelijker persoon. Eus verliet de hokjes van man en vrouw en reisde verder als gendernomade: iemand die een tijdje in het ene hokje kampeert en daarna weer verder trekt naar een ander. Op zijn tocht door Europa zag hij dat iederéén die knellende hokjes voelt van nationaliteit, gender, afkomst of geloof; hokjes die mensen verpletteren en die van vrienden vijanden maken.

Naast een prachtig reisverslag is Tour de Trans ook een actueel verhaal dat pijnlijk laat zien dat transgenders en andere lhbtiqa+-ers ook in Nederland nog tegen enorme barrières aanlopen, waaronder de groeiende wachtlijsten. Het is een verhaal voor iedereen die zich geregeld opgesloten voelt en zich herkent in de grootste wens van de hoofdpersoon: het verlangen om gewoon jezelf te kunnen en te mogen zijn.