Ga naar de inhoud

Signeersessie Anne Doornbos & Johan Veenstra


Van der Velde Assen

Van der Velde

Kruisstraat 30 - 34, Assen


za, 18 sep. - 14.00


Zaterdag 18 september zijn zowel Anne Doornbos als Johan Veenstra bij Van der Velde Boeken Assen te gast om hun nieuwe romans De man die Russisch preut en Et liek in de Lende. Tussen 14.00 en 16.00 kunt u beide regionale schrijvers ontmoeten. 

De man die Russisch preut – Een literaire thriller in het Drents

Een Drents woord voor whodunit? Dat is er eigenlijk niet, constateert schrijver Anne Doornbos. Maar het fenomeen is er wél sinds hij in 2018 debuteerde als thrillerschrijver met het Drentstalige boek De Paddenvanger.

In De man die Russisch preut, de opvolger van De paddenvanger, krijgt Inspecteur Freek Rossing te maken met de moord op een hoge medewerker van de NAM. Hij wordt dood aangetroffen na een brandt in zijn privé-sauna in de tuin in Gees. Dat laat niet alleen in Drenthe, maar ook in Den Haag de alarmbellen rinkelen. Voor Rossing en zien team begint een moeilijke speurtocht. Is er wat mis in het huwelijk van het slachtoffer? Heeft het te maken met het verzet tegen de gaswinning in Groningen?  Of komt dit door onenigheid over een mestopslag? In de loop van het onderzoek graven Freek Rossing en zijn collega’s steeds dieper in het verleden. Een verleden vol smerige geheimen rond collegialiteit, ontrouw en verraad.

De man die Russisch preut speelt in de duidelijk herkenbare omgeving van Gees, met uitstapjes naar onder andere Emmen, Emmelkamp en Norg.

Over Anne Doornbos (28 juli 1948, Erica)

Doornbos schrijft al sinds zijn dertiende. Het begon allemaal met een illegale schoolkrant, gedichten, columns en teksten veur school- en jeugdverenigingscabaret, allemaal in het Nederlands.

Sinds twintig jaar schrijft en publiceert hij vooral in het Drèents. Korte verhalen, een thriller, liedteksten, toneelstukken en gedichten en columns. Naast het schrijverschap was Doornbos bestuurlijk actief as voorzitter van de stichting Huus van de Taol/Het Drentse Boek. Ook was hij volmacht van het Nei Drèents Geneutschap en bestuurslid van de stichting Drentse Muziek Maatschappij.

Et liek in de Lende – Een literaire thriller in het Stellingwerfs

Johan Veenstra heeft met het Et liek in de Lende de allereerste literaire thriller in het Stellingwerfs geschreven. Het is een uiterst spannend boek geworden. Je wilt het boek echt in een adem uitlezen. De hoofdpersonen in het boek,  Rik Smit en Rolf Wesselink, zijn beide politieman en de beste kameraden. Als Rik op een mooie ochtend een stukje gaat hardlopen doet hij een gruwelijke ontdekking. Op het zandstrandje bij de Wiede van de Lende ligt een het lichaam van een naakte vrouw met het haar hoofd in het water. Als Rik dichterbij komt ziet hij aan de tatoeage op haar linkerarm dat het Maria Silvius is. De vrouw met wie hij de nacht door heeft gebracht in het Van der Valk-hotel in Wolvega. Het lijkt erop dat iemand haar in het de Wiede heeft verdronken…

Over Johan Veenstra (6 januari 1946, Wolvega)

Johan Veenstra is een van de bekendste Stellingwerver schrijvers. Hij schrijft Stellingwerfstalige dichtbundels, verhalen en romans. Anders dan veel Nedersaksische schrijvers, die vaak ook in het Nederlands schrijven, schrijft Veenstra consequent in het Stellingwerfs.

Veenstra het zijn hele leven in Ni’jhooltpae gewoond. Negen jaar lang schreef en sprak hij columns (Stellingwarver Stiekelstokkies) veur de regionale radio-omroep Fryslân. Hij schrijft nu columns voor de Leeuwarder Courant. Vaak is hij als verteller op pad in de noordoostelijke provincies. Veenstra is in 2001 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk in het voor het Stellingwerfs.

Sinds 22 juni 2003 houdt Veenstra op zijn eigen website een dagboek bij waarin vaak veel nieuws staat over Nedersaksische zaken.