Ga naar de inhoud

Schwob Young Noord over ‘Uitroeien die beesten’

Met Vamba Sherif en Sven Lindqvist


Schwob Young Noord

Van der Velde Akerkhof

Akerkhof 45-47, Groningen

0,-


wo, 22 mrt. - 19.30


In de huiskamerachtige setting van de gerenoveerde boekhandel bespreken we op de avond van 22 maart 2023 het reisverhaal ‘Uitroeien die beesten’ van de Zweedse auteur Sven Lindqvist. Dat doen we allereerst met universitair docent geschiedenis Barbara Henkes. Zij is gespecialiseerd in de onderwerpen discriminatie, migratie en vorming van nationale identiteiten. Onze tweede gast is de Groningse auteur Vamba Sherif. Hij vluchtte uit Liberia en schrijft in zijn werk over zijn weg naar Nederland. Het belooft dus een leerzame avond te worden, met na afloop ruimte om bij te praten onder het genot van een drankje.

Over ‘Uitroeien die beesten’:
‘Een Europeaan reist met zijn laptop in de bus door de Sahara, geobsedeerd door het beroemde citaat uit Joseph Conrads Heart of Darkness: ‘Uitroeien die beesten’. Zijn reis is tegelijkertijd een reis naar de 19e eeuw: in kleine, zanderige woestijnhotels duikt hij in de gebeurtenissen uit het koloniale verleden, de getuigenissen van schrijvers, filosofen, politici en historici uit de afgelopen tweehonderd jaar leest hij in een nieuwe context. Daarbij ontstaat niet alleen een reisverhaal, maar ook een verslag over een donker hoofdstuk uit de Europese geschiedenis, dat graag onbenoemd blijft. Lindqvist maakt een boog van de zelfverheerlijking van de Europese koloniale heren in Afrika tot aan de holocaust en het racisme van vandaag.’ (bron: www.schwob.nl)

Het boek gelezen hebben is leuk, maar niet noodzakelijk.

Aanmelden kan gratis door te mailen naar akerkhof@boekhandelvandervelde.nl.

LET OP: Schwob Young Noord is bedoeld voor jongeren tot 35 jaar. Bent u ouder dan 35 jaar? Kijk dan eens op https://www.schwob.nl/agenda/ voor tal van andere activiteiten.