Ga naar de inhoud

Schrijfochtend met Ingeborg Nienhuis


Biblionet Groningen

Bibliotheek

R. Ritzemastraat 2, Leens

5,-


wo, 16 nov. - 10.00


In het kader van Nederland Leest geeft schrijfster Ingeborg Nienhuis een schrijfochtend in Bibliotheek Leens.

Oud worden, jong blijven

Tijdens de actie Nederland Leest ligt er voor iedere bibliotheekbezoeker een exemplaar klaar van de roman Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. Hierin beschrijft de auteur integer en met veel humor de relatie met haar moeder, die in Nederlands-Indië opgroeide en daarmee een heel ander leven kende dan haar kinderen in Nederland. Voor de auteur is het beschrijven van haar moeders bestaan dan ook als het beschrijven van een andere wereld. Het decor, de tijdsgeest, de gewoonten en de (stellige) overtuigingen die ‘mevrouw mijn moeder’ en haar leven kenmerken, verschillen sterk van de hare. 

Schrijfochtend

In de bibliotheek gaan we zelf aan de slag met dit uitgangspunt. Wanneer we een markante voorouder beschrijven, hoe zorgen we er dan voor dat deze levensecht op papier komt? Hoe willen we het karakter van de hoofdpersoon neerzetten en op welke gebeurtenissen leggen we de nadruk? Welke ruimtebeschrijving past bij de hoofdpersoon, hoe krijgen we grip op de tijd waarin diegene leefde en welke bijfiguren voeren we op?  

Doe je mee met deze workshop? Meld je dan aan via de aanmeldknop!

Ingeborg Nienhuis schrijft korte verhalen en romans in het Gronings en in het Nederlands. Haar debuutroman Schoem of De Voarende Zoltkamper uit 2020 werd als eerste Groningstalige fictieboek genomineerd voor de titel Beste Groninger Boek. Binnenkort wordt Schoem verfilmd door twee aanstormende filmtalenten, met een prijs op zak die werd toegekend door Toukomst.

Nienhuis’ Nederlandse romandebuut Randfiguren uit 2021 wordt gebruikt als lesmateriaal in het voortgezet onderwijs. In 2022 verscheen haar tweede Groningse roman Hoeze Toenbaauw. In dat jaar won ze tevens de Nedersaksische verhalenwedstrijd.