Ga naar de inhoud

Rondleiding over de roman ‘De Afscheiding’ van Marcel de Jong


Stichting Oude Groninger Kerken en Uitgeverij Passage

Kerk

H. de Cockstraat 5, Ulrum

15,-


zo, 11 jun. - 13.00


De Stichting Oude Groninger Kerken en Uitgeverij Passage organiseren op zondag 11 juni 13.00 uur in Ulrum een rondleiding over de roman De Afscheiding van Marcel de Jong. Het is een verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep.
Tijdens de rondleiding vindt ook een bezoek plaats aan de net geopende expositie over Marten Douwes Teenstra.

De rondleiding wordt gegeven door schrijver en journalist Marcel de Jong. De deelnemers maken een wandeling door Ulrum. Daarbij krijgen ze uitleg over alle plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de schermutselingen in Ulrum. Daarnaast bezoeken de deelnemers de Catharinakerk. De rondleiding wordt afgesloten met een in modern Nederlands vertaalde preek uit 1834 waarin de gelovigen worden opgeroepen om in verzet te komen tegen het maatschappelijk gezag.

Strijd gaat weer leven Door de rondleiding gaat de afscheiding weer leven. De deelnemers gaan als het ware terug naar 1834, het jaar waarin Hendrik de Cock als predikant in Ulrum werkte. Met zijn orthodoxe geloofsopvattingen kreeg hij grote aanhang onder de armere delen van het volk. Tot grote frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt. In de rondleiding wordt duidelijk hoe moedig De Cock en zijn aanhangers eigenlijk waren.

Ook aandacht voor tegenstander Teenstra De Stichting Ulrum 1834 heeft op 5 mei een expositie over Marten Douwes Teenstra geopend. Voor de expositie heeft Jaap Tuma een biografie over Teenstra geschreven. Deze landbouwer is vooral bekend geworden door zijn strijd tegen de slavernij (nog vóór Multatuli). Daarnaast was hij in 1834 ook een van de felste tegenstanders van De Cock.
Tijdens de rondleiding bezoeken we dan ook de expositie. Verder kunnen de deelnemers een gesigneerd exemplaar van de roman De Afscheiding kopen én de biografie van Teenstra – met korting!