Ga naar de inhoud

Presentatie/lezing (hedendaags) getijdenboek


Josefien Alkema

Lutherse kerk

Haddingestraat 23, Groningen


vr, 10 sep. - 20.00


Getijdenboeken klinken alles behalve populair. Toch waren getijdenboeken in de middeleeuwen geliefd. Als combinatie van persoonlijke devotie, kunst en ambacht zijn diverse mooi versierde getijdenboeken in omloop gebracht. Hoe deze geschiedenis een kunstenaar en een professor nu inspireren, hoor je tijdens deze presentatieavond.

Kunstenares Josefien Alkema heeft met het project ‘DagDelen’ mensen ervaring laten opdoen met beeldend mediteren. Ze grijpt daarvoor terug op het traditionele getijdenboek; een gebedenboek dat structuur, ritme en kaders gaf aan de persoonlijke geloofsdevotie buiten de kloosters. Tijdens deze avond presenteert Josefien dit kunstproject waarin ze de creatieve verbeelding van meer dan honderd mensen heeft verwerkt tot hedendaagse getijdenboeken in verschillende vormen. Ze zal ingaan op het idee, het proces en de ervaringen tot nu toe.

Sabrina Corbellini, professor op het gebied van geschiedenis van lezen in premodern Europa, verzorgt een lezing over het traditionele getijdenboek. Ze gaat onder meer in op de vraag wat getijdenboeken zijn en welke rol zij hebben gespeeld in Europa/Nederland.

Programma:19.45 Inloop
20.00 Welkom: Nick Everts, monastiek pionier Stadsklooster Groningen
20.05 Lezing prof. dr. Sabrina Corbellini
20.25 Korte onderbreking
20.30 Presentatie kunstproject ‘DagDelen’
20.50 Afsluiting