Griekenland, de 4e eeuw voor Christus. Hipparchia staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan een rijke man. Dan ontmoet ze filosoof Crates, die als een zwerver leeft. Ze raakt in de ban van zijn denkbeelden en levenswijze. Durft ze, tegen de stroom in, voor haar idealen te kiezen? Hipparchia was een van de eerste vrouwelijke filosofen en behoorde tot de Cynici, een filosofische stroming die een minimalistische levensstijl uitdroeg. Haar verhaal is het onderwerp van de nieuwe beeldroman van striptekenaar Barbara Stok: De filosoof, de hond en de bruiloft. Op 30 november vieren we de presentatie van het boek met aan aantal mini-colleges filosofie. Hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie Marije Martijn (VU) bespreekt de denk- en leefwijze van Hipparchia, onderzoeker en docent bij de Faculteit Wijsbegeerte Marc Pauly (RUG) onderzoekt in zijn lezing wat publieksfilosofie is en kan zijn.
Barbara Stok (1970) is bekend geworden met openhartige stripverhalen over haar eigen belevenissen. Haar beeldroman ‘Vincent’, over Vincent van Gogh, is in meer dan twintig landen verschenen. NRC noemt haar ‘één van de belangrijkste stripmakers van Nederland’ en ook The Times en The Guardian schreven lovende recensies.
Marije Martijn is hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie aan de Vrije Universiteit. Haar onderwijs en onderzoek betreffen vooral de filosofie van de oudheid. Zij publiceerde onder andere over natuur, wetenschap, logica en wiskunde in het Neoplatonisme van de late oudheid en is met collega’s een netwerk aan het opzetten voor kritische reflectie op de canon van de filosofie.
Marc Pauly werkt als onderzoeker en docent bij de faculteit wijsbegeerte van de Universiteit Groningen. In zijn onderzoek heeft hij zich bezig gehouden met logica, speltheorie, sociale keuze theorie, directe en deliberatieve democratie. De laatste tijd gaat zijn interesse ook uit naar sociale polarisatie, bijv. rondom complottheorieen, en de dialoogfilosofie van Martin Buber.
Bij het bezoeken van onze evenementen is een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) verplicht. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier.