Ga naar de inhoud

Poëzieavond met Ellen Deckwitz en Joost Oomen mmv Willem Goedhart (interviews)


Boomker Boeken

Boomker

Raadhuisplein 7, Haren


vr, 10 jun. - 19.30

15,-


Joost Oomen groeide op in IJsbrechtum en studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was huisdichter van de universiteit in het jaar 2010-2011. In 2013 en 2014 werd Oomen stadsdichter van Groningen. Hij organiseerde Kantoorpoëzie en was medeorganisator van Absintherklaas. Samen met Marleen Nagtegaal organiseerde hij enkele jaren het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin.

De Volkskrant benoemde Oomen tot literair talent van het jaar 2021, nadat hij het jaar daarvoor al bij de laatste drie stond.

Vanaf september 2021 is Oomen vaste columnist bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Ellen Deckwitz groeide op in Borne. Ze studeerde Nederlands in Groningen en voltooide daarnaast een Research Master in de Literatuur- en Cultueurwetenschap. Ze studeerde af op de representatie van 9/11 in literatuur.

Ze draagt haar poëzie voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de PoëziePoetry International en in De Wereld Draait Door.  Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften  en bloemlezingen en is een gedeelte vertaald en gepubliceerd in het  Duits, Zweeds, Engels, Arabisch, Mongools, Chinees en Frans.

Naast haar werkzaamheden als dichter werkt ze onder meer als presentator in binnen- en buitenland, voor onder andere het Nederlands Kampioenschap Poetry SlamCrossing Border en Behoud de Begeerte. Deckwitz geeft regelmatig lezingen en workshops over literatuurgeschiedenis, voetbal en schrijven. Eind 2014 nam ze deel aan De Slimste Mens en haalde daarin de finaleweek. Daarnaast won ze in 2015 De Grote Bijbelquiz en in 2016 de Nationale Boekenquiz.

In 2009 kreeg Deckwitz de Meander Dichtprijs toegekend voor haar poëzie. Eind 2009 won zij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en verbeterde ze het Nederlands record voor de meeste gewonnen poetryslams van het jaar.[1] Voor haar bundel De steen vreest mij ontving ze de 25e C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. Voor Hoi Feest kreeg ze het C.C.S. Cronestipendium toegekend. Haar derde bundel, De blanke gave, verscheen 20 januari 2015 bij uitgeverij Atlas Contact en werd door critici uitgeroepen tot een van de drie beste bundels van 2015. Van haar poëziegids Olijven moet je leren lezen gingen in 2016 10.000 exemplaren over de toonbank.

Deckwitz schrijft sinds 2015 twee keer per week een column voor NRC Next en publiceert in NRC Handelsblad recensies en artikelen over literatuur, muziek, voetbal en het Eurovisiesongfestival. Daarnaast heeft zij een wekelijkse column in De Morgen over literatuur.