Ga naar de inhoud

Poetry International


Poetry International

LantarenVenster

Otto Reuchlinweg 996


vr, 10 jun. - 13.30


Van 10 tot en met 12 juni zet Poetry International voor de 52ste keer de festivaldeuren wijd open om samen de poëzie te vieren met in het oog springende dichters van over de hele wereld en verrassende events waar het taalplezier vanaf spat. Ontdek een wereld vol poëzie die experimenteert, confronteert en inspireert met voordrachten, themaspecials en locatieprogramma’s, talks, films, workshops, poëzieroutes en afterparty’s. Overal poëzie in en om LantarenVenster en Verhalenhuis Belvèdère op de Rotterdamse Kop van Zuid en Katendrecht.

The BODY as/ in/ of POETRY

Voor steeds meer dichters is het lichaam onlosmakelijk verbonden met hun identiteit, sociale en politieke positie, kansen en bedreigingen in het leven en hun joie de vivre. Dit bewustzijn van het lichaam is de stuwende kracht die hun gedichten richting en ritme geeft en een grote rol speelt in de inhoud en uiterlijke vorm van hun gedichten. Nu mensen vaker door de voordracht van de dichter zelf van poëzie genieten, neemt de impact van het lichaam alleen maar toe, onderstreept het de boodschap en versterkt het de band met het publiek. Het 52ste Poetry International Festival omarmt woordkunstenaars, maar ook dansers, muzikanten en acteurs, die op zoek zijn naar de poëzie in het lichaam en nieuwsgierig zijn naar alles wat hen letterlijk en figuurlijk in beweging brengt.

What’s NEXT? 

Op vrijdag is het aan de nieuwe generatie makers. Wie zijn de dichters en performers van de toekomst, hoe zien hun gedichten of pieces eruit en hoe organiseren ze hun optredens en het contact met hun publiek? Een dag vol eigenwijs experimenteren met inhoud, vorm, performance, media en activisme in de speeltuin van het woord. Ook bij de feestelijke festivalopening op vrijdagavond staat het experiment voorop. What’s NEXT?

De STAAT van de POËZIE 

Op de festivalzondag trekt de vaderlandse en Vlaamse woordkunst in haar volle veelzijdigheid aan je voorbij. De schrijvers van verrassende bundels, de meest opvallende nieuwkomers en spraakmakende performers, ze zullen er zijn om hun gedichten en pieces te laten horen. Ruim baan ook aan de laatste intrigerende initiatieven en collectieven, opvallende tendensen en poëzie buiten het boek, die binnenste buiten zullen worden gekeerd en geduid in columns, keynote speeches en debat. Natuurlijk wordt de 35ste C. Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut uitgereikt en we brengen een ode aan een onvergetelijke dichter die ons voorgoed is ontvallen. De STAAT van de POËZIE wordt gemaakt i.s.m. Poëziecentrum Gent en Poëzietijdschrift Awater. 

PREVIEWS

In de weken voorafgaand aan het festival vieren we de poëzie al met optredens en previews op (on)verwachte plekken. Houd deze website, onze social media en nieuwsbrief in de gaten voor updates. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief