Ga naar de inhoud

Oppenheimer lezing

door schrijver en experimenteel fysicus Frans Kingma


Forum

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


di, 05 sep. - 20.00


Robert Oppenheimer was de briljante wetenschapper en sturende organisator achter de ontwikkeling van de atoombom. Hij was een complexe persoonlijkheid die, naast zijn bijdragen aan de natuurkunde, ook een brede culturele belangstelling had voor onder meer religie, filosofie en literatuur. In deze lezing zal kenner Frans Kingma het boeiende levensverhaal van Oppenheimer uit de doeken doen. 

Frans Kingma is experimenteel fysicus en stralingsdeskundige aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef onder andere Spiegellevens en De cyclus van het mes.

Oppenheimer was een briljante, maar controversiële natuurkundige, met een buitengewoon vermogen om ingewikkelde problemen op te lossen. Hij was een man van tegenstellingen, met interesses in poëzie en filosofie, en had soms grote moeite om met anderen om te gaan. Hij werd uiteindelijk gezien als een risico en moest aftreden als nucleair adviseur van de regering, vanwege zijn vermeende communistische sympathieën.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de diversiteit van Oppenheimer. Zijn leven, zijn fysica en scholing in Europa, zijn banden met Nederland, de bom en de risico’s, maar ook zijn brede culturele belangstelling – van de Baghavad Gita tot de fatalistische gedichten van Charles Baudelaire. Een fascinerende persoonlijkheid die is terecht is gekomen in verhalen en romans, een uiterst omstreden toneelstuk, films en zelfs een opera. 

Splinters van de zon

Na afloop van de lezing kun je ter plaatse het boek Splinters van de zonaanschaffen, geschreven door Frans Kingma en Machiel Kleemans. Kingma is aanwezig om het boek te signeren. Het boek vertelt over het omstreden leven van Oppenheimer, zijn fysica, zijn interesse in poëzie en filosofie, zijn scholing in Europa, zijn banden met Nederland, de bom en over de risico’s.

Film: Oppenheimer

Op donderdag 20 juli 2023 ging de langverwachte biopic Oppenheimer van Christopher Nolan in première: een epische thriller over de man die, om de wereld te redden, het risico moet nemen dat deze wordt verwoest. “Een indrukwekkende biopic en visueel spectakelstuk”, aldus VPRO Cinema, die de film vijf sterren gaf.