Ga naar de inhoud

Opening Baken afsluitdijk

Met Sholeh Rezazadeh


Hi-Lo

Afsluitdijk Wadden Center

Afsluitdijk 1c, Kornwerderzand


zo, 21 mei - 15.00


Baken Afsluitdijk is een werk met de lengte van de dijk en hetzelfde vermogen om de zinnen even te verzetten. Voor de Afsluitdijk zijn verhalen en poëzie geschreven en is muziek gecomponeerd die via een app alleen bij het rijden over de dijk te beluisteren zijn: geluidswerken met de ‘duur’ van de dijk. Om de luisteraar bij zijn overtocht even mee te nemen naar een heel ander universum.

Voor Baken Afsluitdijk zijn zes schrijvers en zes componisten/muzikanten aan elkaar gekoppeld. Samen met Explore The North, een stadsfestival uit Leeuwarden voor muziek, literatuur, theater en meer, zijn er duo’s gemaakt van schrijvers en componisten. De duo’s hebben zes werken ontwikkeld met de duur van de autorit: ca. 15 minuten.

Zo maakte dichter en schrijver Joost Oomen samen met zanger Arnold de Boer (van eenmansformatie Zea) De slag om de Afsluitdijk; een verhaal waarin je meegesleept wordt in de strijd tegen een volle blaas bij een lange reis. Met veel herkenning, humor en een onverwachts einde.

Een tweede is Zeevonk, horror van thrillerschrijfster Marion Pauw en percussioniste Marion Samba, verandert de Afsluitdijk in een plaats waar een geest wel heel dichtbij komt. En – wat zit er in je kofferbak?! Met rillingen-garantie.

Via een GPS-gestuurde app start het werk automatisch op het moment dat het beste bij je overtocht pas; dus ‘s nachts iets anders dan overdag en nooit dezelfde. Wie vaker reist, krijgt uiteindelijk alles te horen.

Opening zondag 21 mei

U bent van harte welkom bij de opening van Baken Afsluitdijk op zondag 21 mei van 15.00-17.00 uur. De opening vindt plaats bij Afsluitdijk Wadden Center. Tijdens de opening verzorgen Sholeh Rezazadeh, Arnold de Boer en Michelle Samba een optreden. Vanaf 21 mei zijn de zes geluidswerken te beluisteren. De app van Hi-Lo met de zes geluidswerken is vanaf dat moment te downloaden via de App Store.

Over Hi-Lo
Baken Afsluitdijk is onderdeel van kunstmanifestatie Hi-Lo, dat in 2023 voor het eerst plaatsvindt rond de Waddenzee. Van april tot oktober verandert de kuststrook in een grote expositieruimte. Eerder was de oude vuurtoren van Schiermonnikoog al een Baken, als een canvas voor lichtkunst. Later dit seizoen komt er een Baken op Terschelling en Marrum en op Vlieland. Voor meer informatie kunt u terecht op www.hi-lo-art.com.