Ga naar de inhoud

Opening academisch jaar Faculteit der Letteren 2021: Letterenlezing door Abdelkader Benali


Letteren Faculteit Rijksuniversiteit Groningen

Academiegebouw

Broerstraat 5, Groningen


di, 07 sep. - 16.00


Op dinsdag 7 september spreekt Abdelkader Benali de ‘Letterenlezing’ uit ter opening van het academisch jaar 2021-2022 van de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Letteren. De titel van zijn lezing is: ‘Jij’ in de nieuwe letteren – Waarom het verhaal over jezelf altijd over een ander gaat

Datum en tijd

  • Tijd : dinsdag 7 september 2021 om 16:00 uur
  • Locatie: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen

Abdelkader Benali (1975) is een Marokkaans-Nederlandse schrijver en programmamaker. Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Benali debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1996) die in 1997 werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs en in 1999 met de Prix de Meilleur Premier Roman Etranger (Frankrijk). Het boek werd bovendien genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman, De langverwachte. Voor De stem van mijn moeder uit 2009 kreeg hij de E. du Perronprijs. In 2020 werd Benali onderscheiden met de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan de Nederlandse letteren. Zijn bewerking van Hamlet voor jeugdtheater Toneelmakerij werd in Duitsland onderscheiden met de Kaas en Kappenprijs 2020. Abdelkader Benali cureert op dit moment een tentoonstelling van Moderne Marokkaanse kunst in het Cobra-museum die in het voorjaar van 2022 staat gepland.

In zijn werk zoekt Benali naar de betekenis van de ander, de vreemdeling, migrant of buitenstaander in relatie tot de gemeenschap. Hij schreef hier uitvoerig over in zijn essay Racisme aan onszelf uitgelegd (Prometheus, 2020). Voor hem is literatuur de ruimte waar we elkaar kunnen ontmoeten, los van de druk en het geweld van de buitenwereld.

Over de Letterenlezing

Al meer dan 30 jaar, opent de Letterenfaculteit haar academisch jaar met de ‘Letterenlezing’. In deze lezing geeft een bekend persoon zijn of haar visie op het belang van de letteren (talen, literatuur, media, kunst, geschiedenis, archeologie, communicatie en internationale betrekkingen) voor de maatschappij. Andere bekende sprekers gingen Abdelkader Benali voor, zoals Eelco Bosch van Rosenthal, Stine Jensen, Ramsey Nasr, Anna Enquist, Femke Halsema, Ronald Giphart, Hans Goedkoop en Winnie Sorghdrager.

Livestream De opening van het academisch jaar is ook online bij te wonen via livestream. We zien er naar uit u allen op dinsdag 7 september fysiek of online te verwelkomen.

Meer informatie

De Letterenlezing wordt ieder jaar afwisselend in het Nederlands en in het Engels gehouden, dit jaar is de voertaal Nederlands. De toegang is gratis! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communication, Career & Society (CCS), Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen. Email: info.let@rug.nl