Ga naar de inhoud

Ontwaakt bij Onder de Vulkaan met Sholeh Rezazadeh, Jolande Withuis en Susan van den Berg


Grand Theatre, Groningen

Grote Markt 35, 9711 LV Groningen


zo, 01 mei - 15.00

€ 10,00 (CJP/Student € 7,50)


In hun talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een biograaf en een conservator.

Met De hemel is altijd paars won Sholeh Rezazadeh de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022. Ontheemding, vervreemding en heimwee zijn de thema’s volgens de jury die dit romandebuut ‘een juweel in de recente Nederlandse letteren’ noemde. Rezazadeh schreef over een jonge Iraanse vrouw die moet wennen aan Nederland.

Jolande Withuis schreef de biografie over schilderes Jeanne Bieruma Oosting: Geen tijd verliezen. Oosting moest zich eerst ontworstelen aan haar conservatieve Friese milieu en zich daarna invechten in de artistieke wereld. Maar liefst vijf sterren gaf NRC Handelsblad aan deze biografie: ‘Ineens heeft Nederland er een nieuwe, rebelse kunstenares bij.’

In Museum Belvédère is conservator Susan van den Berg verantwoordelijk voor een van de maar liefst vijf tentoonstellingen in het land met werk van Jeanne Bieruma Oosting. In Heerenveen is voor het eerst haar grafiek met duistere thema’s te zien. Maar ook het frivole nachtleven en het vrouwenlichaam blijken thema’s in haar werk.

Onder de vulkaan wordt gemaakt door Roos Custers, Coen Peppelenbos en Pauline Durlacher en is een productie van Stichting Square Web.

‘Ontwaakt’ is het thema van aflevering #6 van seizoen 4.