Ga naar de inhoud

Onder de vulkaan: Слава Україні!

Met Jaap Scholten, Lesia Topolnyk en Marc Jansen


Stichting Square Web

Grand Theatre

Grote Markt 35, Groningen

10,-


zo, 05 feb. - 15.00


Onder de Vulkaan: de uitbarsting waarop je zit te wachten.
Eén thema, twee presentatoren, drie gasten. In hun zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Annette Timmer, die eenmalig Coen Peppelenbos vervangt, een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar.

Слава Україні! is het thema van aflevering #3 van seizoen 5.

Jaap Scholten kennen we als schrijver maar dit jaar ontpopte hij zich eveneens als betrokken hulpverlener in Oekraïne. Over zijn reis door het land in oorlog hield hij een persoonlijk logboek bij, dat onlangs verscheen onder de intrigerende titel: Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper.

Lesia Topolnyk is een Oekraïense architecte die al jaren in Nederland woont en werkt. In 2022 won ze de Prix de Rome voor jonge architecten en maakte ze een expositie over het beschadigde landschap waar MH17 neerstortte. Deze tentoonstelling is nog tot april in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien.

In 2014 verscheen het boek Grensland van historicus en Oost-Europa- deskundige Marc Jansen. Jansen woonde enkele jaren in Moskou en doorkruiste de voormalige Sovjet-Unie. Grensland, zijn verhaal over de geschiedenis van Oekraïne, bleek het afgelopen jaar plotseling ongekend actueel. Inmiddels zijn er ruim 10.000 exemplaren van verkocht.