Ga naar de inhoud

Noorderzon: Sander de Hosson


Noorderzon

Noorderzon

Pollux, Noorderplantsoen, Groningen

9,-


zo, 20 aug. - 16.00


Longarts Sander de Hosson neemt je mee in de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis. Van slechtnieuwsgesprekken tot de schoonheid van een goed sterfbed.

Leven toevoegen aan de dagen

Wat kan er met je gebeuren vanaf het moment dat je het slechte nieuws krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, tot het moment van je laatste adem? Longarts Sander de Hosson vertelt in zijn boek Leven toevoegen aan de dagen (2023; samen geschreven met Els Quaegebeur) openhartig hoe dit proces verloopt met aansprekende en ontroerende patiëntverhalen. In deze lezing gaat hij in op slechtnieuwsgesprekken, palliatieve zorg, de rol van zorgmedewerkers, de betekenis van de naaste omgeving, de schoonheid van een goed sterfbed, euthanasie en dilemma’s waar een arts en patiënt voor staan. Want ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg.

Over de artiest

Sander de Hosson (1977) studeerde geneeskunde en is sinds 2012 longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Hij schreef columns over zijn werk in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant en hij heeft een veelgelezen blog. Voor zijn columns ontving hij de Global Lung Cancer Coalition Journalism Award. In 2018 verscheen Slotcouplet: Ervaringen van een longarts (2018), zijn gevierde bundeling columns over de palliatieve zorg. 

Op tijd praten over de dood en de weg ernaar toe vindt hij heel belangrijk, net als grondige kennis en kunde onder zorgverleners over palliatieve zorg en het begeleiden van stervenden. Hij is hoofdredacteur van het boek Probleemgeorienteerd denken in de palliatieve zorg (2011) en mede-oprichter van Carend, het expertisecentrum palliatieve zorg.