Ga naar de inhoud

Noorderzon: Jan van IJken

Planktonium


Noorderzon

Noorderzon

Pollux, Noorderplantsoen, Groningen

9,-


za, 19 aug. - 21.00


De helft van al het zuurstof op aarde wordt geproduceerd door plankton, en toch weten we er maar weinig vanaf. Daar komt verandering in, want Jan van IJken neemt je in deze unieke voorstelling mee in de geheime wereld van dit piepkleine diertje.

Planktonium

‘Planktonium’ is een korte, abstracte film over het geheime leven van plankton. Deze organismen zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien, maar dat maakt ze niet minder schitterend. In zijn boek met de gelijknamige titel neemt Van IJken de lezer mee naar een onbekend universum, bewoond door wonderschone wezens die hij uit Nederlandse wateren haalde. In de voorstelling, die hij speciaal maakt voor Noorderzon, vertelt Van IJken over zijn werkwijze en zijn voorliefde voor kijken. 

Over de artiest

Jan van IJken is fotograaf, filmmaker en eigenwijs, want het liefst doet hij alles in z’n eentje. Maar zijn projecten vallen wel op. In 2005, kreeg hij met zijn fotoboek Dierbaar (2005) al veel publiciteit, maar na zijn korte filmpje ‘Becoming’, over de groei van een embryo, is het hek van de dam. Hij is gefascineerd door de natuur en de processen daarin, vooral op microniveau. Geen wonder dat de projecten waar hij nu aan werkt gaan over plankton en over de verwantschap tussen mens en dier.

Maar ook de relatie tussen mens en dier en de tegenstrijdige manier waarop wij met dieren omgaan resulteerde in bijzondere producties: het boek Dierbaar en de film ‘Facing animals’ bijvoorbeeld. Gemaakt vanuit verwondering en verbazing, zonder partij te kiezen of er een pamflet van te willen maken. Maar bovenal is Jan kunstenaar: zijn foto’s en films zijn veelal in zwart wit en prachtig om naar te kijken.