Ga naar de inhoud

Noorderzon: De Rechtsstaat

De Linkse Mannen Lossen Het Op


Noorderzon

Noorderzon

Pollux, Noorderplantsoen, Groningen

8,-


di, 22 aug. - 19.00


met Pieter Omtzigt, Leonié de Jonge en anderen

De Linkse Mannen lossen het op komt naar Noorderzon. Bram en Wilbert waren natuurlijk altijd al een beetje in de buurt, maar op Noorderzon lossen ze elke dag een groot maatschappelijk probleem, een lokale stootsteen en een pijntje van een bezoeker op. Samen met Marjolein Rover én met elke dag een artist in residence. Want echte Linkse Mannen lossen problemen op met cultuur.

Vertrouwen in de overheid: Mark Rutte lost onze problemen niet op en waarom is dat een probleem?

In deze aflevering: de Linkse Mannen hebben al lang geen vertrouwen meer in Mark Rutte en de overheid. Is er dan niemand bij de overheid die een idee heeft hoe we al die problemen wél oplossen? De Linkse Mannen lossen het, samen met hoofdgasten Léonie de Jonge en Pieter Omtzigt op. Léonie doet onderzoek naar onder andere rechts-populisme in de Benelux. Waarom lijkt het politieke landschap zo vast te zitten? En waarom praten veel politici toch zo om de problemen heen? Pieter Omtzigt benadert dat inzicht van binnenuit als actief Kamerlid. Hij staat bekend om zijn vermogen zich stuk te bijten in dossiers en de onderste steen boven te halen, bijvoorbeeld bij de toeslagenaffaire.

Over de artiest

Léonie de Jonge is assistent-professor in European Politics & Society op de Rijksuniversiteit Groningen. Ze behaalde haar PhD in Politics & International Studies op University of Cambridge (2019). Léonie focust zich in haar onderzoek op rechts-populistische partijen in West-Europa, en specifieker in de Benelux. Daarnaast is ze geïnteresseerd in Europese integratie, partijpolitiek en media onderzoek.

Pieter Omtzigt is sinds 3 juni 2003 Tweede Kamerlid. In de periode 2003-2021 was hij lid van de CDA-fractie. Sinds 15 september 2021 is hij zelfstandig lid, nadat hij op 12 juni 2021 zijn partijlidmaatschap op had gezegd. Omtzigt studeerde economie en statistiek in Exeter en Rome en promoveerde in 2003 in Florence op een proefschrift, getiteld ‘Essays on cointegration’. In 2021 verscheen zijn boek Een nieuw sociaal contract bij Uitgever Prometheus.

Voor deze aflevering is de artist in residence Jip van den Toorn.