Ga naar de inhoud

Noorderzon: André Aleman i.s.m. Studium Generale Groningen

Verward door je brein


Noorderzon

Noorderzon

Pollux, Noorderplantsoen, Groningen

8,-


vr, 18 aug. - 21.00


Lopen, fietsen, heel hard studeren; we doen op een dag nogal wat met dat brein van ons. We weten inmiddels heel veel van die grijze massa in ons hoofd, maar toch blijft het ook een mysterieus orgaan. In dit theatercollege duikt neuropsycholoog André Aleman in de werking en de beïnvloedbaarheid van ons brein en weerlegt tien misvattingen. 

Tien misvattingen over onze bovenkamer

Hoe bepaalt ons brein de manier waarop we de wereld ervaren? Hebben we de volle regie, of denken we dat maar? De inzichten in de neurowetenschappen volgen elkaar in een rap tempo op, maar toch blijft het brein misschien wel ons meest mysterieuze orgaan. Is het bijvoorbeeld echt zo dat een kind een taal veel makkelijker leert dan een volwassene? Ga je door gamen beter of slechter nadenken? En wat valt er allemaal te zeggen over mensen met een psychose? Ja, die zijn verward, maar zijn alle verwarde mensen meteen een groot gevaar voor zichzelf of hun omgeving? In dit theatercollege duikt neuropsycholoog André Aleman in de werking en de beïnvloedbaarheid van ons brein. Aan de hand van voorbeelden uit hersenonderzoek weerlegt hij tien misvattingen over onze bovenkamer. 

Over de artiest

Hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie André Aleman studeerde Neuropsychologie en Fysiologische Psychologie aan de Universiteit van Utrecht, waar hij in 2001 promoveerde op hallucinaties bij schizofrenie. In 2008 werd hij benoemd tot hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Naast zijn wetenschappelijk werk publiceert hij boeken voor een breed publiek, zoals Wie is hier nou verward? (2021), Het Seniorenbrein (2012), Hersenspinsels (2011) en Je brein de baas (2007).  

Dit programma is een samenwerking tussen Performing Arts Festival Noorderzon & Studium Generale Groningen.