Ga naar de inhoud

Naked Lunch met Sjoerd Beugelsdijk (afgelast)


Forum Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen


do, 23 dec. - 12.15


Op donderdag 23 december is Sjoerd Beugelsdijk te gast in de Naked Lunch. Rense Sinkgraven zal met hem spreken over zijn nieuwe boek: De verdeelde Nederlanden – Hoe een perfecte storm een klein land dreigt te splijten (en wat we daaraan kunnen doen).

Sjoerd Beugelsdijk doet al jaren onderzoek naar de dieperliggende oorzaken van de toenemende polarisering. In De verdeelde Nederlanden laat hij op heldere, meeslepende wijze zien dat wij in een ‘perfecte storm’ zijn terechtgekomen: globalisering en individualisering hebben tot sterk uiteenlopende visies op identiteit geleid. Wie zijn ‘wij’ nog, vragen veel mensen zich af. Maar deze zoektocht leidt alleen maar tot méér polarisatie. Zo wil de een nationale symbolen en tradities beschermen, terwijl de ander die juist in twijfel trekt. Het resultaat: opkomend extreemrechts, ‘cancel culture’, en een schijnbaar verdwijnend midden. Corona heeft deze processen versterkt.

Sjoerd Beugelsdijk
Sjoerd Beugelsdijk (1976) studeerde economie aan de Universiteit van Tilburg. Na zijn promotie aan deze universiteit in 2003 werd hij in 2009 op zijn 32ste benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn multidisciplinaire onderzoek houdt hij zich bezig met economische globalisering en culturele overeenkomsten en verschillen.

Naked Lunch

Op elke derde vrijdag van de maand schuift een bijzondere gast aan tafel bij Rense Sinkgraven voor een goed gesprek. Wat is zijn of haar favoriete kunst, welk boek raakt hem, welke muziek weet hem te ontroeren, welke film maakte een onuitwisbare indruk?

Terug