Ga naar de inhoud

Naked Lunch met Mirjam van Hengel


Forum Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

0,-


vr, 16 dec. - 12.15


Mirjam van Hengel komt met Dola, een nieuwe biografie over het intrigerende leven van de ten onrechte vergeten schrijver Dola de Jong.

Op vrijdag 16 december is Mirjam van Hengel (1967) te gast in de Naked Lunch. Zij publiceerde in 2014 Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd (Querido). Het boek werd zeer lovend ontvangen, vele malen herdrukt en bewerkt tot toneelstuk. In september 2018 verscheen haar biografie van Remco Campert, Een knipperend ogenblik (De Bezige Bij), o.a. genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs 2019 en bekroond met de Henriette de Beaufortprijs 2022. En nu is er haar nieuwe boek, over de vergeten schrijver Dola de Jong: Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak.

Dola

De dag dat Mirjam van Hengel een column las waarin Dola de Jong had geschreven dat ze een nieuw leven begon en dat de hele vroegere mikmak haar geen laars meer kon schelen, wist ze: daar wil ik meer van weten. Ze begon een zoektocht die leidde langs Dola’s vrijzinnige Amsterdamse jaren, de vlucht voor Hitler naar Tanger en haar broze eenzaamheid in de straten van New York. Er ontvouwde zich een leven van onverwoestbare energie en diep verdriet: het verhaal van een vrouw die wilde schrijven, met een aantal boeken groot succes had, maar het boek dat ze écht wilde maken nooit voltooide.

Mirjam van Hengel is het type biograaf dat onder de huid van haar hoofdpersonen kruipt en ze als geen ander tot leven weet te wekken. Soms verhalend, soms essayerend, soms heel persoonlijk en intiem. Haar portret van Dola de Jong doet recht aan een intrigerende vrouw, de barst in haar leven, haar geschreven én ongeschreven boeken, en is een betoverend spel met de vorm van het genre.

Naked Lunch

Eén keer per maand schuift een schrijver aan tafel bij Rense Sinkgraven voor een lunch en een goed gesprek over zijn of haar nieuwe boek.