Ga naar de inhoud

Naked Lunch met Jean Pierre Rawie en Joep van Ruiten

'Woest & Ledig' 'Hebben we hiervoor tachtig jaar gevochten'


Forum & Geboekt in Haren

Bibliotheek

Brinkhorst 3, Haren

0,-


do, 15 dec. - 12.00


Jean Pierre Rawie en Joep van Ruiten zijn te gast in de Naked Lunch in de Forumbibliotheek Haren. Rawies nieuwste prozaboek ‘Hebben we hiervoor tachtig jaar gevochten’ bevat een prachtige selectie van zijn columns die hij schreef voor het Dagblad van het Noorden. Van Ruiten komt met ‘Woest & Ledig’. Naast niet eerder gepubliceerd werk bevat dit boek – Woest & Ledig – een keuze uit stukken die de afgelopen jaren zijn geschreven.

Deze Naked Lunch wordt georganiseerd in samenwerking met Geboekt in Haren. 

Jean Pierre Rawie (Scheveningen, 1951) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn bundel ‘Onmogelijk geluk’ behoort tot de succesvolste dichtbundels aller tijden. Rawie ontving in 2008 de Charlotte Köhler Prijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn laatste dichtbundel is ‘Handschrift’.

Hebben we hiervoor tachtig jaar gevochten
Sinds meer dan twaalf jaar schrijft Jean Pierre Rawie meer proza dan poëzie, in de vorm van een wekelijkse bijdrage aan het Dagblad van het Noorden. Beschreef hij daarin aanvankelijk zijn omgang met familieleden, trawanten en passanten, in de loop der jaren zijn deze schrifturen uitgegroeid tot een unieke autobiografie van een van de meest gelezen en meest beminde dichters van ons taalgebied. Hebben we hiervoor tachtig jaar gevochten is de even amusante als weemoedige weerslag van Rawies vertredingen door een steeds merkwaardiger wereld. Gewapend met zijn onafscheidelijke wandelstok betreedt de dichter nog altijd edelmoedig het slagveld dat beschaving heet, en wijst hij soms pijnlijk precies, maar altijd met een glimlach, zijn minder beschaafde medemens terecht. Zelfs de vleerpest vermocht Rawies gevoel voor stijl en eloquentie niet te breken.

Joep van Ruiten (Roelofarendsveen, 1965) werkt als cultuurjournalist voor Dagblad van het Noorden. Hij draagt daar meerdere petten en jassen: chef boeken, hoofd beeldende kunst, recensent, interviewer, commentator en schrijver van stukjes. Ook bekend van Woest & Ledig, een blog over kunst en cultuur en het boekenprogramma De Literaire Hemel in Amen. Tevens bedenker van de Poëzieshow, kenner van muziekkoepels in Nederland en woonachtig in Emmen, het Babylon van de Veenkoloniën.

Woest & Ledig
‘Ooit was het hier ondoordringbaar. Geen wegen, hooguit een paar doodlopende paden over zandruggen, verder vooral verraderlijk drassig. Betreden op eigen risico. Wie hier de weg niet wist en een verkeerde stap zette, verzoop in het veen. En dan eeuwen later, misschien, worden opgegraven als gemummificeerd lijk.’
Wat gebeurt als een man uit ‘het Westen des lands’ via omzwervingen in ‘het Noorden des lands’ beland? Joep van Ruiten vreesde van de wereld te vallen en zette het op een schrijven. Om te beginnen voor de cultuurredactie van Dagblad van het Noorden, vervolgens voor cultuurweblog Woest & Ledig. Zo leerde hij wonen in taal en verhalen.
Naast niet eerder gepubliceerd werk bevat dit boek – Woest & Ledig – een keuze uit stukken die de afgelopen jaren zijn geschreven. Denk aan reportages, reflecties, beschouwingen, schetsjes, columns, autobiografieën, essays, te korte verhalen, berichten met en zonder pointe, een interview. Gebruikmakend van verschillende journalistieke en literaire genres wordt verteld over afkomst en identiteit, leegte en vervulling, kunst en cultuur, boeken en beelden.