Ga naar de inhoud

Naked Lunch met Jannemieke Caspers

Over 'Het Heidi-feest'


Forum

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

0,-


do, 23 mei - 12.15


Maandelijks interviewt Rense Sinkgraven een auteur over nieuw werk of vanwege een bijzondere aanleiding. Schuif gratis aan voor een ontspannen gesprek tussen de boeken.

Op donderdag 23 mei is schrijver Jannemieke Caspers te gast in de Naked Lunch om te spreken over haar romandebuut Het Heidi-feest. De personages die het debuut van Jannemieke Caspers bevolken doen denken aan de Noorderlingen in de gelijknamige film van Alex van Warmerdam. 

Over de auteur

Jannemieke Caspers studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Writing for performance aan de HKU en schrijft sindsdien voornamelijk voor toneel. Haar taal is compact en beeldend. Ze woont en werkt in Utrecht.

Jannemieke Caspers schrijft over de wankele mens die bang is onevenwichtig te (b)lijken. Angst is een grote inspiratiebron. De werelden die ze schept zijn theatraal met surrealistische randjes, de personages vaak larger than life. Ze schrijft voornamelijk toneelteksten. Maar diezelfde verhalen passen ook heel goed in de vorm van een roman. 

Over haar debuut Het Heidi-feest

Tussen hoge heuvels ligt een dorp, met de villa van de dokter, het slechtlopende hotel De Vallei, de apotheek, het café, een boekwinkeltje, en een station met één perron waar de treinen voorbijrazen. Niemand stopt hier, niemand vertrekt. Het dorp kampt met de gevolgen van een vijfdaagse overstroming en het jaarlijkse Heidi-feest is uitgesteld. Op een ochtend ziet BrozebottenGrietje vanuit haar kioskhokje op het perron plots twee vreemdelingen. Niemand anders heeft ze gezien, maar Grietjes observatie is genoeg om het gehele dorp te ontwrichten. 

Het Heidi-feest is een grappig en grimmig verhaal over de angst voor de ander en wat de gevolgen kunnen zijn als we die te serieus nemen en ons erdoor laten leiden.