Ga naar de inhoud

Naked Lunch met Jacqueline Duurland

Over 'Vinosofie'


Forum Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, groningen

0,-


vr, 21 okt. - 12.15


In Vinosofie laat Jacqueline Duurland zien hoe wijn inspireert tot filosoferen. Over schijn en werkelijkheid, gevoel en ratio, waarneming en taal – en de troost van wijn en wijsbegeerte.

Jacqueline Duurland

Jacqueline Duurland (1955) is schrijver en filosoof. Zij schreef voor diverse media en was als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij geeft lezingen en colleges voor de Filosofiefabriek en de Vrije Academie en zet zich in om filosofische inzichten toegankelijk te maken voor een groter publiek.

Vinosofie

Praten over ‘de samenhang der dingen’ onder het genot van een glas wijn. Dit is het beeld dat veel mensen van filosofie hebben. In werkelijkheid is filosofie – met name de academische – een pittige denkinspanning die niet altijd goed samengaat met de roes van het drinken. Jacqueline Duurland, een filosoof die van een goed glas wijn houdt, ziet dit wankele evenwicht al belicht door grote filosofen in de oudheid, en heeft zich verdiept in wijnwijsheid in al haar facetten. Het resultaat is Vinosofie, een hoogst origineel boek dat zowel geïnteresseerden in filosofie als wijnliefhebbers zal aanspreken.

Duurland neemt de wijn als vloeiende ingang naar een praktische levensfilosofie. Ze bespreekt een twintigtal thema’s, variërend van wijntranen, ouderen en troostdrinken tot statusbeleving en zielenroerselen. Haar filosofische narratief wordt aangevuld met sprekende tekeningen van David Mulder. Zo is Vinosofie een prachtig boek om cadeau te doen aan jezelf of een ander: soepel en toegankelijk voor de beginnende denker en drinker, maar met genoeg finesse voor de connaisseur.

Naked Lunch

Eén keer per maand schuift een schrijver aan tafel bij Rense Sinkgraven voor een lunch en een goed gesprek over zijn of haar nieuwe boek.