Ga naar de inhoud

Naked Lunch met Ineke Noordhoff


Forum Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen


do, 24 mrt. - 12.15


In Ontaard land schetst Ineke Noordhoff een genadeloos beeld van het menselijk gemorrel in de Groninger bodem en de onmacht van overheden om op de lange termijn te handelen.

Overtuigend laat ze zien dat het anders moet en kán. Want ‘wingewest Groningen’, dat heeft geen toekomst.

Ineke Noordhoff

Ineke Noordhoff is schrijver, econoom en landschapshistorica. Ze was hoofdredacteur van Noorderbreedte. Ze schreef meerdere boeken over de verhouding tussen de mens en zijn woongebied, waaronder Op het landNatuurmakers en Schaduwkust.

Ontaard land

Wat als je droomhuis in het aardbevingsgebied blijkt te staan? Wat als de plek waar je woont gevaarlijker is dan je had gedacht? Het overkwam Henk Tienkamp, die een huis kocht in het Groningse Woltersum. Niet alleen de gevolgen van de aardgaswinning zorgen voor scheuren in zijn muren, ook het eeuwenlange onverantwoorde gebruik van de bodem eist zijn tol. Menselijke exploitatiedrift leidt er toe dat het land steeds meer inklinkt en het water steeds hoger tegen de dijken klotst.

Eén aardbeving kan het beslissende zetje betekenen voor zijn huis – of voor de regio. Hoewel de overheid de winst van de bodemexploitatie in haar zak heeft gestoken, kijkt ze nu de andere kant op. Mensen zoals Henk krijgen te maken met een hardvochtige aardbevings-bureaucratie. In plaats van samen een nieuwe en veilige toekomst te bouwen, wordt de burger vermorzeld door een systeem dat enkel in grootheden van euro’s kan denken. Henk Tienkamp pakt de strijdbijl op, maar wat begin je in je eentje?

Terug