Ga naar de inhoud

Nacht van de filosofie


Studium Generale, Faculteit Wijsbegeerte RUG en Forum Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen


vr, 22 apr. - 19.30

19,50


Hoe vertrouwd een vriend, geliefde of huisdier ook is, op een dag kunnen zij ons toch vreemd voorkomen. Zelfs voor jezelf kun je ineens een vreemde zijn.  Dit gaan we uitdiepen met onder andere Philipp Blom (online), Marli Huijer en Paul van Tongeren.

Intieme vreemden: we zitten naast ze in de trein, werken met ze op kantoor, ontmoeten ze digitaal en gaan naar dezelfde stembus. Moeten we toenadering zoeken tot mensen met fundamenteel andere denkbeelden en leefwerelden? Wat is het verschil tussen anders denken, complotdenken, en fout denken? 

Maar er is meer. Eva Meijer zal spreken over de schoonheid van de natuur en wat er dreigt te verdwijnen. Jannah Loontjens filosofeert over de rol van schuld in literatuur, filosofie en het leven zelf. Bastiaan Rijpkema en Lisa Herzog vragen zich af hoe weerbaar onze democratie is, bijzonder actueel gezien de oorlog in de Oekraïne. In aansluiting hierop beweert Arnold Heumakers dat we kunnen leren van intelligente foute denkers. Als vijanden van de liberale democratie hebben zij geen reden onze nu dominante ideologie rooskleuriger voor te stellen dan zij is.

De feestelijke afsluiting is van Joost Oomen & Kruidkoek met de muzikale en vrolijk literaire voorstelling Vruchtjes Eten. Zonder verhaallijn, zonder moraal, maar met kleuren en vruchten in een hecht en gelijkwaardig huwelijk van muziek en poëzie.

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking van Studium Generale Groningen, de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG en het Forum Groningen